"Kelirikko alkaa elokuussa ja jatkuu huhtikuulle" – metsäteiden korjausvelka karttuu hurjaa vauhtia - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

"Kelirikko alkaa elokuussa ja jatkuu huhtikuulle" – metsäteiden korjausvelka karttuu hurjaa vauhtia

Viimeaikaiset talvet ovat olleet myrkkyä metsäautoteille. Isossa osassa Suomea ei tule kunnon routaa. Vettä sen sijaan sataa kuukausikaupalla.
Johannes Tervo
Tuttu näky. Valitettavasti.

"Kelirikko alkaa elokuussa ja jatkuu huhtikuulle", Mika Nousiainen kertoo eteläsuomalaisen kuljetusyrittäjän kuvauksen. Nousiainen on metsäteiden johtava asiantuntija Suomen metsäkeskuksessa.

Nousiaisen oma asemapaikka on Joensuussa. Itä-Suomessa liukkaus oli menneen talven isoin riesa.

"Tierungot kyllä jäätyivät, mutta lämpötila liikkui nollan kahta puolta pitkään. Se teki metsäautotiet liukkaiksi. Rekoilla ajo vaaramaisemissa meni välillä todella haastavaksi."

Metsäautoteiden korjausvelka kasvoi viime vuonna yli tuhat kilometriä.

"Viime vuonna perusparannuskorjauksia oli yhteensä 900 kilometrillä. Kahteen tuhanteen kilometriin olisi pitänyt päästä", Nousiainen sanoo.

Johannes Tervo
Ei vain kevään merkki.

Mistä tulee 2 000 kilometrin vuosittainen korjaustarve?

"Kolmisenkymmentä vuotta sitten Suomessa rakennettiin joka vuosi noin 2 000 kilometriä metsäautoteitä. Ne tulevat peruskorjauskuntoon kolmessa vuosikymmenessä."

Juuri nyt tiehankkeita käynnistetään erittäin vähän. Syynä on tietenkin koronavirus.

Johannes Tervo
Osakkaan etuja.

Metsäautoteiden rakentamiseen ja perusparantamiseen voi saada kemeratukea.

"Eteläisessä ja keskisessä Suomessa tuki on perusparannuksessa 50 prosenttia arvonlisäverottomista kustannuksista. Pohjois-Suomessa tukea voi saada 60 prosenttia."

Johannes Tervo
Perusparannuskohteissa metsätalouden kuljetuksia on oltava vähintään 30 prosenttia tien käytöstä. Niin sanotaan tukiehdoissa.

Tukiehtoja

  • Kemeratukea voidaan myöntää metsäautoteiden rakentamiseen tai perusparannukseen.
  • Kunnostettavien ja uusien teiden on sovelluttava ympärivuotiseen käyttöön pois lukien kelirikkoajan käyttörajoitukset.
  • Rakentamista ja perusparannusta tuetaan vain, kun on kyse usean tilanomistajan yhteis­hankkeesta ja kun tiekunta on perustettu.
  • Metsätalouden kuljetusten osuuden on oltava vähintään puolet uusien teiden käytöstä.
  • Perusparannuskohteissa metsätalouden kuljetuksia on oltava vähintään 30 prosenttia tien käytöstä.

Lue lisää

"Murskeen osuus metsätien kunnostuksen hinnasta on kaksi kolmasosaa" – Salmilammin tiellä Virroilla kustannukset pidettiin kurissa

Tahallista väärinkäyttöä, vahinkoja vai kankeita säädöksiä? Metsäkeskus haravoi kelvottomia kemeratöitä nykyään pääosin käryn perusteella

Kuusi valtaa alaa muilta puulajeilta – "Jos kuusta viljellään männyn asemasta kuivahkolle kankaalle, ainespuun tuotos vähenee kolmanneksen"

Metsäkeskus: Luontoarvot säästyvät hakkuissa melko hyvin – säästöpuuston määrä lisääntynyt, järeydessä vielä parantamisen varaa