Metsä

Metsäteollisuus kiskoo Suomea ylös koronalamasta – Paperiliiton Petri Vanhalan mukaan Kemin biotuotetehtaan kaltaisia investointeja tarvitaan välttämättä

Metsäteollisuuden investoinneilla on laaja vaikutus myös teknologiateollisuuden kotimaassa toimivaan alihankintaketjuun, koska koneiden ja laitteiden kotimaisuusaste on korkea, Petri Vanhala muistuttaa.
Jaana Kankaanpää
"Metsäteollisuus tulee olemaan kova sana, kun koronavelkaa ryhdytään maksamaan pois", Paperiliiton Petri Vanhala uskoo.

Työntekijöitä edustavan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää erittäin tervetulleena hallituksen viime viikolla esittelemään lisätalousarvioon sisältyvää noin 150 miljoonan euron infrapakettia, joka tukisi Metsä Groupin Kemiin suunnitteleman biotuotetehtaan rakentamista.

Paketilla parannetaan rautateitä, tiestöä ja satamia tehtaan puunhankinta-alueella, jos investointipäätös syntyy.

"Vihreää valoa 1,5 miljardin euron investoinnille. Se on koko Suomen kannalta ehdottomasti positiivista", Vanhala sanoo.

Kemin biotuotetehtaan kaltaisia investointeja tarvitaan Paperiliiton puheenjohtajan mukaan välttämättä, koska teollisuuden poistot ovat vuosi vuodelta ylittäneet investoinnit eli konekanta vanhenee nopeammin kuin uutta rakennetaan.

Hän harmittelee Finnpulpin Kuopioon suunnitteleman biojätin kaatumista korkeimmassa hallinto-oikeudessa äänestyspäätöksellä viime vuoden lopulla.

"En voi tietysti kirjanoppineita arvostella liikaa, mutta jos päätös tehtäisiin toisenlaisessa ilmapiirissä vaikka nyt, niin ei tiedä, olisiko päätös sama", Vanhala pohtii.

Metsäteollisuuden investoinneilla hän muistuttaa olevan laaja vaikutus myös teknologiateollisuuden kotimaassa toimivaan alihankintaketjuun, koska koneiden ja laitteiden kotimaisuusaste on korkea.

Suomen viennistä metsäteollisuus kattaa noin viidenneksen.

"Metsäteollisuus tulee olemaan kova sana, kun koronavelkaa ryhdytään maksamaan pois", Vanhala uskoo.

Siksi alan toimintaedellytyksistä on hänen mukaansa tärkeä huolehtia esimerkiksi alentamalla sähkövero EU:n minimitasolle ja helpottamalla poistojen käyttöä.

Metsien hakkuumahdollisuuksista ja hiilinieluista on käyty kiivasta keskustelua.

Vanhala muistuttaa, että teollisuuden vuosittainen puuntarve vaihtelee paljon. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän ennusteen mukaan tänä vuonna teollisuuspuun hakkuumäärä on lähes viidenneksen pienempi kuin ennätysvuonna 2018.

Maankäytön ja metsätalouden muodostaman lulucf-sektorin hiilen nettonielu kasvoi viime vuonna Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 70 prosenttia edellisvuodesta.

"Usein puhutaan, että uusiin investointeihin ei olisi varaa, koska hakkuut kasvaisivat näin ja näin paljon. Keskustelussa kuitenkin unohtuu, että koko ajan meillä sulaa pois alta puuta käyttävää tuotantoa."

Sekä metsien monimuotoisuuden suojelu että metsien talouskäyttö voidaan Vanhalan mielestä hyvin yhdistää.

"Suomalainen metsänhoito on ehdottomasti maailman huippua ja sitä pitäisi mielestäni viedä jopa oppiaineena muihin maihin."

Metsäteollisuuden arvioidaan selviytyvän koronakriisin aiheuttamasta talouslamasta monia aloja paremmin.

Painopaperien kuten hieno-, aikakauslehti- ja sanomalehtipaperien kulutuksen ennustetaan kuitenkin vähenevän jyrkästi.

"Kyllähän se huolestuttaa, sitä en voi kiistää", Vanhala arvioi painopaperien näkymiä.

Suomessa painopaperien kysynnän lasku iski paperiliittolaisiin kipeästi viime vuonna Raumalla, missä UPM sulki kiillotettua aikakauslehtipaperia (sc) valmistaneen koneen.

Tänä vuonna Stora Enso pysäyttää Oulussa lopullisesti kaksi hienopaperikonetta, joista vain toinen muunnetaan valmistamaan pakkauskartonkia.

Raumalla katosi noin 180 työpaikkaa. Oulussa työt loppuvat 365 ihmiseltä.

Tällä hetkellä paperiliittolaisia on Vanhalan mukaan lomautettuna noin 1 100.

Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto pääsivät sopuun työehdoista kaksi viikkoa kestäneen lakon jälkeen helmikuussa.

"Sopimuksen synnyttäminen ei ollut helppoa, mikä näkyi julkisuudessakin", Vanhala tyytyy toteamaan. Sen enempää hän ei halua mennyttä muistella, sillä "aina pitää katsoa tulevaisuuteen eikä taaksepäin".

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi maanantaina, että budjettiriihessä on esillä vaikeita asioita kuten eläkeiän nosto.

"Nyt ei ole mitään syytä koskea eläkeikään, ja on hyvin erikoista, jos eläkeikäkeskustelua käydään ohitse työmarkkinajärjestöjen", Vanhala sanoo.

Jalkapallo täyttää helsinkiläisen Käpylän Pallon puheenjohtajana toimivan Vanhalan vapaa-ajasta suuren osan.

Koronavirus siirsi suomalaisten pitkään odottaman jalkapallon EM-turnauksen vuodella eteenpäin. Näin peruuntuivat myös Vanhalan kisareissut Kööpenhaminaan ja Pietariin.

"Nyt nautitaan kotimaisesta jalkapalloilusta koronaohjeiden mukaisesti. Samalla voisi heittää kaikille haasteen, että pidetään suomalaisten matkustusrahat kotimaassa tänä kesänä."

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

UPM kiristää neuvotteluvyötä – varautuu lakkoon Lappeenrannan biojalostamolla ja aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista – kesto maksimissaan 90 päivää

"Työtaisteluilta metsän yrityksissä tuskin vältytään", Teollisuusliiton Riku Aalto ennakoi

Etla arvioi: Metsäteollisuus ja autojen akut nostavat Suomea koronakuopasta

Demokraatti: Paperiliitto uhkaa UPM:ää lakolla tammikuun alusta lähtien