Lähde mukaan marjatalkoisiin ja pelasta alan yritykset: "Nyt on suomalaisilla tilaisuus näyttää, onko meistä marjanpoimijoiksi" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Lähde mukaan marjatalkoisiin ja pelasta alan yritykset: "Nyt on suomalaisilla tilaisuus näyttää, onko meistä marjanpoimijoiksi"

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden tulo Suomeen on yhä epävarmaa. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen toivoo poikkeustilanteen elvyttävän suomalaista marjastusperinnettä.
Kari Salonen
Marjakaveri-kampanjan tavoitteena on saada koko Suomi ja kaikki kynnelle kykenevät marjametsään.

Mustikan satokausi on pian eteläisessä Suomessa parhaimmillaan, mutta thaimaalaisten marjanpoimijoiden tulo Suomeen on yhä epävarmaa.

Myös hillan poimintakausi käynnistyy heinäkuun puolen välin jälkeen, joten poimijoiden maahantulo saattaa venähtää liian pitkälle.

Siksi Arktiset Aromit ry on pistänyt pystyyn Marjakaveri-kampanjan, jonka tavoitteena on saada koko Suomi ja kaikki kynnelle kykenevät marjametsään.

"Haluammeko, että muiden maiden kansalaiset keräävät luonnonantimia vai keräämmekö ne itse? Jatkuvasti kysellään, miksi thaimaalaiset tulevat keräämään meidän marjamme. Nyt on suomalaisilla tilaisuus näyttää, onko meistä marjanpoimijoiksi", kannustaa Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

"Negatiivisuutta asian ympärillä on ollut tarpeeksi. Meillä on mahdollisuus kääntää kehityksen suunta ja elvyttää marjastusperinne koko yhteiskunnan hyväksi."

Marjastukseen innostava kampanja alkoi jo viime vuonna, mutta sai tänä kesänä uuden merkityksen. Oman ja lähimmäisten pakkasten täyttämisen lisäksi pitäisi saada talteen myös teollisuuden tarvitsemat marjat.

"Viime vuonna ihmisiä kannustettiin keräämään marjoja kotitarpeiksi. Nyt kampanjan sanoma on vakavampi: pitäisi pelastaa marjateollisuus ja siihen liittyvät työpaikat jatkojalostusyrityksissä."

Partasen mukaan isolla joukolla sadonkorjuuhaaste ei ole kuitenkaan mahdoton. Hän ymmärtää marjayritysten epätoivoa, mutta toivoo poikkeuksellisen kesän käynnistävän muutoksen.

"Toivon, että tämä kesä tuo muutoksen ja mietittäisiin jo ensi vuotta ja sitä, miten suomalaiset saataisiin paremmin mukaan keruuseen."

Hän kertoo saaneensa kampanjasta paljon innostuneita yhteydenottoja ja palautetta ympäri Suomea.

Mukaan marjatalkoisiin ovat jo ilmoittautuneet muun muassa Pohjois-Karjalan Jahtinaiset ja Turusta soutuseura Doorikset. Molemmat aikovat lahjoittaa keruutuotot hyväntekeväisyyteen.

"Ei ole iso uhraus keneltäkään kerätä esimerkiksi sangollista myyntiin. Samalla saa hyvän mielen ja raikasta ilmaa."

Lakan hinta on ollut vuodesta toiseen poimijalle hyvä satovuodesta riippumatta, Partanen sanoo.

"Mustikan ja puolukan hinta on matalampi. Kerääjälle maksettavat hinnat ovat ostajakohtaisia."

Luonnonantimien ostajat on koottu ensimmäistä kertaa pitkään aikaan samalle kartalle.

Oman asuinalueen ostajia voi etsiä helposti Arktisten Aromien ostopisteiden hakupalvelusta.

Sosiaalisessa mediassa marjankeruusta voi jakaa kuvia aihetunnisteella #marjatalkoot.

Lue myös:

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden saapuminen Suomeen lykkääntyy jälleen

Hyviä uutisia marjastajille: Mustikkasadosta tulossa keskinkertaista parempi, hillan satonäkymät erinomaiset

Lääkärin palsta: Mustikan terveellisyyden salaisuus piilee verenpainetta laskevassa antosyaanissa

Aarre: Jo kansanparantajat luottivat puolukkaan – kirpeä marjamme ansaitsee yhä superruuan tittelin

Vinkit marjametsälle

  • Pyydä marjaretkelle mukaan kaveri. Jos lähdet matkaan yksin, ilmoita varmuudeksi jollekin läheiselle, mille alueelle suuntaat ja milloin palaat kotiin.
  • Pakkaa mukaasi riittävästi juomista, eväät ja matkapuhelin. Jos suunnittelet pidempää marjaretkeä, voi varavirtalähde olla tarpeellinen.
  • Lataa puhelimeen valmiiksi 112-sovellus hätätilanteita varten. Sovelluksen kautta voi soittaa hätäkeskukseen, jolloin keskus saa heti tiedon soittajan sijainnista.
  • Karttasovelluksia, kuten b-parkia tai Retkipaikkaa, voi käyttää apuna maastossa suunnistaessa.
  • Hyttyskarkote ja hyttyshattu tai -takki tekee poimimisesta mukavampaa. Älä kuitenkaan laita karkotetta käsiin, ettei sitä siirry marjoihin.
  • Luonnonvaraisista marjoista saatava tulo on verovapaata, jos ne kerää omaan käyttöön tai myy itse. Jos poiminnasta saa palkkaa, on tulo veronalaista.

Lue lisää

Puolukkapiiras

Mustikkasmoothie

Aarre: Herkullinen mustikka on oikea terveyspommi – myös sen lehdet kannattaa hyödyntää

Marjastajaa moneen lähtöön