Metsä

Sahatavaran viennin hurja veto kestänee ainakin talven alkuun – hintojen nousu jatkunut yhä

Samaan aikaan kun sahateollisuus iloitsee erinomaisesta markkinatilanteesta, kasvaa huoli siitä, että suhdannekäänne voi olla nopea ja jyrkkä huonoon suuntaan, Danske Bank toteaa katsauksessaan.
Kai Tirkkonen
Sahatavaramarkkinoilla vallitsee poikkeuksellinen huippusuhdanne, jota voi verrata kolmeen aiempaan kuumaan buumiin 70 vuoden aikana, Danske Bank arvioi.

Höylätyn kakkosnelosen hinta on yli kolminkertaistunut Yhdysvalloissa. Ruotsissa ja Suomessa sahatavaran vientihinnat ovat nousseet useita kymmeniä prosentteja.

Sahatavaramarkkinoilla vallitsee poikkeuksellinen huippusuhdanne, jota voi verrata kolmeen aiempaan kuumaan buumiin 70 vuoden aikana, Danske Bank arvioi tällä viikolla julkistetussa Skog & Ekonomi -katsauksessaan.

Hinnoissa on nähty samankaltainen jyrkkä nousu kuin vuonna 1951 Korean korkeasuhdanteen, vuonna 1973 öljykriisiä edeltäneen raaka-ainebuumin tai vuonna 2007 ennen finanssikriisiä koetun huippujakson aikaan.

”Hullu markkina on muuttumassa entistä hullummaksi”, hämmästelee ruotsalaisen suuren sahakonsernin Vidan konsernijohtaja Måns Johansson Danske Bankin katsauksessa.

Kysyntä on niin kovaa, että asiakkaat ovat valmiit maksamaan nousevia hintoja, kunhan saavat tavaraa.

Sahatavaran vientihinnat ovat kohonneet Danske Bankin mukaan Ruotsissa noin 50 prosenttia.

Suomen suurimpiin yksityisiin sahayrityksiin lukeutuvan Pölkky Oy:n toimitusjohtajan Petteri Virranniemen mukaan vientihintojen nousu suomalaisilla sahoilla on ollut samaa suuruusluokkaa kuin länsinaapurissa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että tuotteiden ja markkina-alueiden välillä hintakehityksessä on merkittäviäkin eroja. ”Mutta kyllä hinnat ovat hyvät oikeastaan kaikilla markkinoilla.”

Parhaillaan sahayrityksissä mietitään kolmannen vuosineljänneksen kauppoja ja Virranniemen mukaan vielä on vähän aikaista sanoa, mihin hinnat asettuvat.

”Hintakehityksen suunta näyttää ihan hyvältä ainakin lähitulevaisuuden osalta.”

Danske Bankin katsauksessa arvioidaan, että puutavaran hintojen nousu jatkuu noin 15–30 prosentin vauhtia nyt toisella vuosineljänneksellä.

Yhdysvalloissa sahatavaran hinnat ovat ampaisseet ylös ennennäkemättömiin korkeuksiin. Normaalitasona on pidetty noin 400 dollaria 1 000 lautajalkaa kohti eli noin 250 dollaria kuutiometriä kohti. Nyt keväällä kauppaa on käyty yli kolminkertaisin hinnoin, noin 1 400 dollarilla 1 000 lautajalalta eli noin 870 dollarilla kuutiometriltä.

Ruotsalaiset sahajohtajat laskevat, että myynti Yhdysvaltoihin on ollut noin kaksinkertaisesti niin kannattavaa kuin myynti Euroopan markkinoille.

Ruotsalaisessa sahateollisuudessa arvioidaan Danske Bankin mukaan, ettei suhdannekäännettä huonompaan ole näkyvissä ennen marraskuuta ja talven alkua.

Se tarkoittaa, että sahayrityksiltä odotetaan poikkeuksellisen muhkeita tuloksia. Yksittäisillä yrityksillä liiketulos voi yltää jopa yli 30 prosenttiin liikevaihdosta, ellei markkinoilla tapahdu mitään yllättävää.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vida-konsernin liiketulosprosentti oli jo 28. Vida pyörittää Ruotsissa 12 sahaa, joiden kapasiteetti on yhteensä 2,4 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa vuodessa.

Vidan suurin omistaja kanadalainen Canfor puolestaan teki Pohjois-Amerikassa tammi–maaliskuussa liiketuloksen, joka oli peräti 36 prosenttia liikevaihdosta.

Samaan aikaan kun sahateollisuus iloitsee erinomaisesta markkinatilanteesta, kasvaa huoli siitä, että edessä aikanaan oleva suhdannekäänne voi olla nopea ja jyrkkä huonoon suuntaan, Danske Bank toteaa.

Maailman sahatavaramarkkinoita seuraavan Holzkurier-lehden mukaan Yhdysvalloissa havusahatavarafutuurien arvo on laskenut kahden viime viikon aikana 1 300 dollariin 1 000 lautajalalta eli noin 690 euroon kuutiometriltä.

Futuurit ovat julkisesti noteerattuja johdannaissopimuksia, joilla sitoudutaan ostamaan ja myymään esimerkiksi raaka-ainetta tietyllä hinnalla, tiettyyn aikaan tulevaisuudessa.

Toistaiseksi Yhdysvaltain markkina-analyytikot eivät ole vielä yksimielisiä, ennakoivatko heinäkuun havusahatavara­futuurit merkittävän hinnanlaskun alkua.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Puukaupassa on nyt metsänomistajien kissanpäivät, mutta vauhti tasaantuu Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan vuoden loppua kohti

Sahakonserni Binderholz investoi Nurmekseen ja Lieksaan: Höyläyskapasiteettia kasvatetaan USA:n markkinoita varten ja tulipalon tuhoja korjataan

Sahatavaramarkkinoilla meno on kuin ennen finanssikriisiä vuonna 2007 – "Käänteen nopeus on ollut yllätys"

Höylätystä kakkosnelosesta maksetaan jo 760 euroa kuutiometriltä – sahatavaran hinta yli nelinkertaistunut USA:ssa vuoden aikana