Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

"Työtaisteluilta metsän yrityksissä tuskin vältytään", Teollisuusliiton Riku Aalto ennakoi

"Pahimmassa tapauksessa uudenvuoden jälkeen ainoat puut, mitkä liikkuvat tässä maassa, ovat kuivuneita joulukuusia, joita suomalaiset loppiaisena kierrättävät haketettavaksi ja muihin vastaaviin tarkoituksiin", Riku Aalto varoitti Teollisuusliiton syysvaltuustossa.
Markku Vuorikari
Aika on loppumassa ensi kauden työehtosopimusneuvotteluissa ja työtaistelut uhkaavat pysäyttää työt metsäteollisuuden yrityksissä, arvioi työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Arkistokuva on UPM:n vaneritehtaalta Mikkelin Ristiinasta.

Riskit työmarkkinahäiriöistä ovat kasvamaan päin, arvioi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Näin on hänen mukaansa varsinkin metsäteollisuudessa, missä yrityskohtaiset neuvottelut ovat edenneet takkuillen.

"Jo tässä vaiheessa on selvää, että työtaisteluilta metsän yrityksissä tuskin vältytään", Aalto sanoi työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa Helsingissä tänään torstaina.

Aika alkaa neuvotteluissa Aallon mukaan yksinkertaisesti loppua. Teollisuusliitolla on noin 200 sopimuskumppania, mutta valmiita sopimuksia on tehtynä vain kaksi, ja nekin pieniin yrityksiin.

Aalto totesi, että ne yritykset, jotka solmivat sopimuksensa Teollisuusliiton kanssa nopeimmin, saavat keskeisen kilpailuedun eli työrauhan suhteessa muihin.

"Pahimmassa tapauksessa uudenvuoden jälkeen ainoat puut, mitkä liikkuvat tässä maassa, ovat kuivuneita joulukuusia, joita suomalaiset loppiaisena kierrättävät haketettavaksi ja muihin vastaaviin tarkoituksiin."

Aalto otti voimakkaasti kantaa myös niin sanottuun työehtojen jälkisuojaan, jota esimerkiksi UPM ei katso sopimuksilla olevan.

"Sanon tämän nyt hyvin suoraan ja toivon, että viesti kuullaan laajasti työnantajapuolella ja kaikissa teollisuuden yrityksissä. Me emme hyväksy tilannetta, jossa jäsentemme työehtoja heikennetään sopimuksettomassa tilassa."

"Mikäli tällaista myöhemmin tapahtuu, on liitto valmis reagoimaan asiaan niin oikeudellisin kuin järjestöllisin toimenpitein jäsentensä työehtojen suojelemiseksi", Aalto ilmoitti.

Hän totesi, että valitettavasti jo nyt on tiedossa yrityksiä, joissa on henkilöstölle ilmoitettu yksipuolisesti työsuhteen ehtojen heikennyksistä 1.12. alkaen. "Näille yrityksille sanon, että perästä kuuluu."

UPM kertoi tiistaina, että yhtiö varautuu järjestämään työehdot työlainsäädännön, yhtiön käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten mukaan väliaikaisesti ilman työehtosopimuksia, kunnes sopimukset työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa syntyvät.

Voimassa oleva Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n sopimus päättyy 31.12.2021, eikä nykyisellä sopimuksella ole UPM:n mukaan jälkivaikutusta sopimusosapuolten vaihtuessa.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vastasi UPM:n linjaukseen Demokraatti-lehden haastattelussa, että liiton työntekijät eivät mene tammikuun 1. päivän jälkeen töihin yksiköihin, joissa työehtosopimusta ei ole. Käytännössä tämä merkitsee työtaistelutoimien aloittamista, jos sopimukseen ei päästä.

Lue lisää:

Demokraatti: Paperiliitto uhkaa UPM:ää lakolla tammikuun alusta lähtien

UPM varautuu järjestämään työehdot väliaikaisesti ilman työehtosopimuksia – järjestely vaikuttaa yhtiön mukaan esimerkiksi mahdollisuuteen periä Paperiliiton jäsenmaksuja

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Teollisuusliitto asetti sopimusaloilleen ylityökiellon – paine neuvottelupannussa kasvaa

Sanomalehtipaperin hintaan rajuja korotuksia – "Ei puhuta kymmenestä tai kahdestakymmenestä prosentista vaan useista kymmenistä prosenteista"

UPM ja yhtiön ylemmät toimihenkilöt sopivat uudesta edustusjärjestelmästä

Teknologiateollisuuden työehtoneuvottelut kariutuivat