Metsä

Ruotsalaiset sahat rajoittavat tuotantoa – suuriksi paisuneita sahatavaran varastoja halutaan purkaa

"Epävarmuus markkinoilla on suuri", Vidan konsernijohtaja Måns Johansson sanoo.
Kai Tirkkonen
Sahatavaran varastot ovat kasvaneet ja hinnat laskeneet syksyn kuluessa. Markkinoilla haetaan nyt uutta hintatasoa ennätyksellisen korkeiden hintojen jälkeen.

Ruotsalaiset sahayritykset ovat rajoittamassa tuotantoaan pidentämällä joulunpyhien taukoa.

Vidan konsernijohtaja Måns Johansson kertoo Danske Bankin metsäkatsauksessa, että konserni on päättänyt vähentää tuotantoa noin 100 000 kuutiometriä. Vähennystä hän perustelee suurilla sahatavaran varastoilla Euroopassa.

Sahatavaramarkkinoiden tilannetta Johansson kuvaa sekavaksi. "Epävarmuus markkinoilla on suuri, kunnes löydämme oikean hintatason ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle."

Sahatavaran hinnat ovat olleet laskussa. Eniten ovat laskeneet heikoimpien laatujen hinnat. Kuusisahatavaran arvo on pitänyt paremmin kuin männyn.

Vidan konsernijohtaja on kuitenkin luottavainen, että sahatavaran hintojen lasku tasaantuu suhteellisen korkealle hintatasolle ensi keväänä. "Taustalla on hyvä kysyntä, eikä vähiten Pohjoismaissa."

Vidan tuotantokapasiteetti on noin kaksi miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa vuodessa. Yhtiön pääomistaja on kanadalainen Canfor.

Myös Södra on pidentämässä joulutaukoa sahoillaan.

Södran markkinointijohtajan Andreas Jonassonin mukaan noin 60 000 kuutiometrin tuotannon vähennyksellä on mahdollista pienentää kasvaneita varastoja lyhyellä aikavälillä.

Södran kapasiteetti on noin kaksi miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa vuodessa.

Danske Bankin metsäkatsauksessa arvioidaan, että Vidan ja Södran lisäksi moni ruotsalainen sahayritys aikoo rajoittaa tuotantoaan vuodenvaihteen tienoilla.

Lue lisää:

Sahatavaralle etsitään uutta hintatasoa huipun taituttua – "Toivottavasti puun arvostus jää pysyvästi pari napsua aiempaa korkeammalle"

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Pölkky Oy teki erinomaisen tuloksen – "Odotamme hintojen jälleen nousevan vuoden 2022 ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana"

"Jotakin järkeä on saatu systeemiin", Keitele Groupin Kylävainio kommentoi neuvottelutulosta Teollisuusliiton ja Pron kanssa

Sahatavaran hintojen uusi nousu Yhdysvalloissa antaa valoa markkinanäkymiin – tulevaa ennustavat futuurit lähestyvät viime kevään huippua

Metsäteollisuuden vienti jatkoi kasvuaan lokakuussa – tahti pysyi samana kuin alkusyksystä