Metsä

Sahatavaralle etsitään uutta hintatasoa huipun taituttua – "Toivottavasti puun arvostus jää pysyvästi pari napsua aiempaa korkeammalle"

Vientihinnat Suomesta ovat lähteneet laskuun ennätyksellisen kolmannen vuosineljänneksen jälkeen. Pohjois-Amerikassa on virinnyt jo uusi nousu.
Maiju Pohjanheimo
"Varastot lähtivät kesän jälkeen kasvuun ja ne ovat meilläkin nyt selvästi suuremmat kuin kesäkuussa", Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Junnikkala Oy:n toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoo.

"Hinnoissa mennään alaspäin ja hinnat ovat nyt eri luokkaa kuin kolmannella vuosineljänneksellä", Junnikkala Oy:n toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kuvaa sahatavaran vientimarkkinoiden tilannetta.

Elokuussa Suomesta viedyn höyläämättömän kuusisahatavaran hinta kohosi peräti 370 euroon kuutiometriltä. Vastaaviin hintoihin yllettiin edellisen kerran öljykriisin aikaan 1970-luvulla ja Korean sodan synnyttämässä korkeasuhdanteessa 1950-luvun alussa.

Hintojen taittumisesta laskuun kertoo myös itävaltalaisen Holzkurier-median Timber-Online.net. Sen mukaan syyskuussa itävaltalaisen havusahatavaran hintaindeksi laski ensimmäisen kerran sitten viime vuoden lokakuun. Indeksin pudotus tämän vuoden elokuusta syyskuuhun oli 10 prosenttiyksikköä.

Junnikkalan mukaan markkinoilla haetaan nyt uutta hintatasoa huipun jälkeen.

"Toivottavasti puun arvostus jää pysyvästi pari napsua aiempaa korkeammalle tasolle", Junnikkala toteaa.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ensi vuonna sahatavaran vientihinta heikkenee noin 20 prosenttia tämän vuoden luvuista, mutta kysynnän odotetaan säilyvän edelleen vahvana ja hintojen korkeammalla kuin viime vuosina keskimäärin.

Höylätyn kakkosnelosen hinta kävi Yhdysvalloissa ennätyskorkealla viime toukokuussa, kun Madison's Lumber Reporterin mukaan hinta oli noin 880 euroa kuutiometriltä eli noin nelinkertainen aiempien vuosien keskihintaan verrattuna. Kesän aikana hinta laski useita kymmeniä prosentteja ja lähestyi korona-ajan alun lukuja.

Syksyllä sahatavaran hinnat ovat kääntyneet jälleen nousuun Yhdysvalloissa, ja Chicagon raaka-ainepörssissä noteeratut tammikuun futuurihinnat ennustavat nousun jatkuvan.

Suomalaisillakin sahayrityksillä sahatavaran varastot ammottivat alkuvuonna tyhjyyttä kaupan käydessä kuumana. Syksyn kuluessa varastot ovat alkaneet vähitellen täyttyä.

"Varastot lähtivät kesän jälkeen kasvuun ja ne ovat meilläkin nyt selvästi suuremmat kuin kesäkuussa", Junnikkala kertoo.

Sahayritykset ovat ajaneet tänä vuonna käytännössä täyttä vauhtia ja tuotannon arvioidaan nousevan noin 12 miljoonaan kuutiometriin.

Puukauppa on käynyt Junnikkalan mukaan vilkkaasti ja siksi yrityksillä on nyt puuta ostettuna hakkuita odottavissa pystyvarannoissa enemmän kuin viime syksynä, jolloin raaka-ainepula jarrutti monin paikoin tuotantoa.

"Puuvarannot ovat hyvät, mutta puuta tarvitaan ja kauppoja teemme jatkuvasti."

Junnikkala Oy kertoi viime juhannuksen tienoilla, että yritys aikoo rakentaa Ouluun kokonaan uuden, tuotantokapasiteetiltaan 300 000 kuutiometrin sahalaitoksen.

Lopullista rakentamispäätöstä tai laitoksen sijaintia ei ole julkistettu, vaikka "henkinen investointipäätös" on Kalle Junnikkalan mukaan tehty.

Tuotannon laajentamista hän perustelee "kolmella pointilla".

Tukin tarjonta kasvaa, kun Metsä Groupin uusi biotuotetehdas käynnistyy Kemissä ja Stora Enso on lisännyt kuitupuun käyttöä Oulussa. Suomalainen laatusahatavara käy kaupaksi maailmalla kaikissa suhdanteissa. Investointi uuteen teknologiaan parantaa yrityksen kilpailukykyä.

Parin–kolmen seuraavan vuoden aikana suomalainen sahateollisuus on lisäämässä uusin investoinnein kapasiteettia noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä.

"Maailmassa havusahatavaran vuotuinen kysyntä ylittää 400 miljoonaa kuutiometriä. En näe minkäänlaista ongelmaa siinä, etteikö suomalaiselle lisäkapasiteetille olisi tilaa maailmanmarkkinoilla", Junnikkala sanoo.

Junnikkala Oy, kuten myös muut itsenäiset sahayritykset, on uuden edessä, kun ryhdytään neuvottelemaan seuraavan kauden työehtosopimuksista (tes).

Tähän asti itsenäiset sahayritykset ovat seuranneet yleissitovuuden perusteella Metsäteollisuus ry:n ja ammattiliittojen sopimuksia, vaikka eivät ole Metsäteollisuuden jäseniä.

Metsäteollisuus ry päätti vuosi sitten, ettei se osallistu enää tes-neuvotteluihin, vaan järjestön jäsenyritykset sopivat palkoista ja työehdoista yrityskohtaisesti.

Kalle Junnikkala arvioi, että sahateollisuudessakin on muodostumassa malli, jossa kukin yritys neuvottelee ammattiliittojen tai työntekijöiden kanssa suoraan.

"Neuvottelut ovat käynnistymässä hyvässä hengessä. Uskon kyllä, että aina asioilla on tapana järjestyä", hän pohtii uutta työmarkkinatilannetta.

Lue lisää:

Puutuotteiden saatavuus parantumassa korona-ajan kysyntäpiikin jäljiltä

Sahayritykset uskaltavat taas investoida – suomalainen sahateollisuus harppoo nyt kiinni kilpailijoiden etumatkaa

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Sahatavaran vientihinta jatkoi nousua vielä syyskuussakin

Suomen Yrittäjät syyttää Teollisuusliittoa painostuksesta ja väärän tiedon levittämisestä mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä – "Suorastaan härskiä"

Palavassa rahtialuksessa ainakin Stora Enson ja Setran sahatavaraa – palon sammutus jatkuu Göteborgin edustalla

Ruotsalaiset sahat rajoittavat tuotantoa – suuriksi paisuneita sahatavaran varastoja halutaan purkaa