Kesän rapusaaliista odotetaan normaalia – ravustajan syytä muistaa nämä asiat
Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään.
Täpläravun tunnistaa helpoiten saksissa olevasta vaaleasta, usein valkoisesta tai sinertävästä täplästä, joka on saksen tyvessä. Kuva: Jaana KankaanpaaRuokavirasto kertoo, että kesän rapusaaliista odotetaan normaalia. Maamme vuotuinen rapusaalis on viime vuosina ollut Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 3,5 miljoonaa yksilöä, joista alle 10 prosenttia oli jokirapuja.
Pääosan rapusaaliista saavat vapaa-ajan kalastajat, kaupallisen ravustuksen osuus ollut noin neljännes. Tuottoisimmat täplärapuvedet sijaitsevat Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Jokirapusaalis painottuu Itä- ja Keski-Suomeen.
Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa tiedotteessaan, että ravustukseen käytettävät merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään viisi senttimetriä veden pinnan yläpuolelle. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää.
Ravustajan pitää huomioida myös muita asioita, jotta ei tule esimerkiksi levittäneeksi rapuruttoa. Rapurutto aiheuttaa suurimman uhkan Suomen luontaisille jokirapukannoille. Täplärapu toimii rapuruton luontaisena kantajana.
Täplärapu on haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella. Täpläravulle on laadittu hallintasuunnitelma, jonka perusteella täplärapukantojen hyödyntämistä ja kauppaa voidaan jatkaa, mutta niitä ei enää saa viljellä tai istuttaa luonnonvesiin. Täplärapua ei saa missään tilanteessa lyhytaikaisestikaan säilyttää sumpussa pyyntialueensa ulkopuolella.
Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan, että jokainen ravustaja voi toimillaan ehkäistä rapuruton leviämistä uusille vesialueille. Suositeltavaa olisi käyttää jokaisessa vesistössä omia rapumertoja.
Jos välineitä siirtää vesistöstä toiseen, tulee kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet desinfioida, kuivata tai pakastaa. Myös syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee niitä pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä.
Jos pyydetyllä ravulla epäilee rapuruttoa, se tulisi lähettää maksuttomaan tutkimukseen tautien varalta Ruokavirastoon. Ravustajien lähettämät rapunäytteet ovat tärkeitä rapuruton seurannassa ja hallinnassa.
Vastuullisen ravustajan tai rapujuhlien järjestäjän tulee huolehtia, että rapuja keitettäessä ravut lisätään aina kiehuvaan veteen yksitellen. Keittoveden tulee kiehua koko sen ajan, kun rapuja lisätään veteen ja keitetään. Sopiva keittoaika ravuille on noin 8–12 minuuttia koon mukaan. Muut ravunkeittämiseen tarvittavat ainekset ovat suola, sokeri ja tilli.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat









