
Perunasalaatti puhkeaa kukkaan sarviorvokeilla tai itse kerätyillä keto-orvokeilla
Kotipellon puutarhan väki huhkii keväällä kasvihuoneissa, mutta välillä ehditään istua yhdessä herkuttelemaan: silloin ruokapöydässäkin kukkii.Kotipellon puutarha kasvattaa syötäviä kukkia ja versoja. Puutarhan markkinoinnista vastaava Niko Honkanen on keväällä kiireinen, mutta silti hän vastaa nelihenkisen perheen ruuanlaitosta.
"Jos vaimo tekee ruokaa, niin se tekee maailman parasta makaronilaatikkoa. Ja leipomaan se on käsittämättömän hyvä", Niko kehuu.
Kun Niko kerran innostui tekemään uunijuustokakkua, siihen tuli vahingossa tuplamäärä munia. "Se maistui ihan munakkaalta. Sain syödä sen itse."
Niko pitää ruuanlaitosta, koska siinä voi säätää ja itse maistella, milloin ruoka on hyvää. Hän tykkää käyttää raaka-aineet sellaisenaan. Valmiiksi maustettuja ja mausteseoksia hän ei suosi, vaan hakee maun yrteistä ja suolasta ja pippurista.
Nikolla on pari bravuuria, jotka hän haluaa jakaa Kantrin lukijoiden kanssa.
"Couscous on aina törkeän hyvää. Sen kanssa ei tarvitse kuin tuoretta leipää ja voita. Perunasalaatin voi tehdä kesällä uusista perunoista."
Niko koristelee ruuat tuoreilla kukilla ja versoilla. Kevään edetessä niin voi tehdä jokainen, kun vain opettelee tuntemaan, mitä kasveja voi luonnosta kerätä ja panna suuhunsa.
Keväinen perunasalaatti
4—6 hengelle
1 iso punasipuli tai 2 pientä
1 dl rypsiöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ tl mustapippuria
1/2 kg kiinteitä perunoita
50 g rucolanversoja
40 g lamopinaatinversoja
1 rasia sarviorvokkeja (tai luonnon keto-orvokkeja kesällä)
Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Siirrä sipulit rasiaan tai kulhoon ja kaada päälle punaviinietikka ja öljyä. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai jos mahdollista, niin yön yli.
Keitä perunat ja kuutioi ne hyvänkokoisiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Katso, ettei punasipulin marinadia mene liikaa. Tarkista suola ja pippuri, lisää tarvittaessa.
Koristele vielä lopuksi versoilla ja kukilla.
Couscous-salaatti
4—6 hengelle
Couscous
2 1/2 dl couscous-suurimoita
3 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
Pesto
1 ruukku basilikaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 (luomu)limen mehu ja raastettu kuori
1 valkosipulinkynsi
ripaus mustapippuria
suolaa
300 g broilerin rintafileetä
suolaa
mustapippuria
50 g pinjansiemeniä
1 rasia punakaalinversoja
1 punasipuli
Kiehauta vesi ja lisää siihen couscous-suurimot ja suola. Sekoita. Nosta kattila levyltä ja anna suurimoiden hautua kypsäksi 5—7 minuuttia.
Mittaa peston ainekset tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi massaksi.
Paista broileri ja paloittele näteiksi paloiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla. Pilko punasipuli.
Sekoita kaikki yllä olevat ainekset keskenään. Voit koristella annoksen versoilla. Tarjoa lisänä tuoretta leipää, esimerkiksi italialaistyyppistä
foccacciaa.
Foccaccia-leipä
pellillinen
25 g (1/2 pak) hiivaa
1 tl suolaa
3,5 dl vettä
noin 7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
Pinnalle:
sipulia
rosmariinia
oliiveja
sormisuolaa
Tee edellisenä iltana taikinan juuri: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää 4 dl jauhoja vähitellen vaivaten niin, että taikina on löysähköä. Anna kohota viileässä paikassa liinan alla yön yli.
Lisää seuraavana päivänä taikinaan oliiviöljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaksi. Levitä edelleen löysähkö taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille uunipellille noin 25 x 30 sentin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Viipaloi sipuli. Paina kuoppia kohonneeseen leipään jauhotetulla sormella. Voitele leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipulisuikaleet, rosmariinia ja sormisuolaa.
Paista leipää noin 10–15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen. Tarjoa vähän jäähtyneenä niin, että jokainen saa murtaa leivästä palasia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




