Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Rennolla otteella jouluun

    Jouluksi Haapasilla leivotaan pullaukko jokaiselle perheenjäsenelle.
    Jouluksi Haapasilla leivotaan pullaukko jokaiselle perheenjäsenelle. 
    Anni-Mari leipoo monta taatelikakkua, joista osan voi antaa lahjaksi.
    Anni-Mari leipoo monta taatelikakkua, joista osan voi antaa lahjaksi. 
    Neljä vuotta sitten Rovaniemellä otettu perhekuva tuo joulutunnelmaa, vaikka se onkin otettu keskellä kesää.
    Neljä vuotta sitten Rovaniemellä otettu perhekuva tuo joulutunnelmaa, vaikka se onkin otettu keskellä kesää. 
    Anni-Marin anoppi Paula sai näiden pikkuleipien ohjeen omalta äidiltään Suomalta. Ilman näitä pipareita Haapasille ei tule joulu.
    Anni-Marin anoppi Paula sai näiden pikkuleipien ohjeen omalta äidiltään Suomalta. Ilman näitä pipareita Haapasille ei tule joulu. 
    Jorman joululeipä.
    Jorman joululeipä. 
    Kannen ympärille kietaistu kangasnauha tekee ruususokerista jouluisen lahjan.
    Kannen ympärille kietaistu kangasnauha tekee ruususokerista jouluisen lahjan. 

    Anni-Mari Syväniemelle perinteiset herkut tuovat joulun, mutta niiden tekemisessä on lupa oikaista.

    TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jarkko Sirkiä

    Oli aika, jolloin Anni-Mari Syväniemelle joulun piti olla täydellinen: koti siivottiin ja pestiin, kaapit järjestettiin, lahjat paketoitiin ja pantiin rusetit paikoilleen – itse tehden tietenkin.

    ”Täytän 50 vuotta keväällä, nyt voin ottaa jo rennommin”, rouva ruokakulttuuriasiamies ilmoittaa. Ja kertoo, miten joulu perheeseen nyt saapuu:

    ”Ensin siivotaan hulluna, sitten tapellaan ja joku mököttää – ja vasta sitten on mukavaa.”

    Yhdeksänvuotias Ella-Maija vahvistaa, että näin on. Kahden kiireisen vanhemman perheessä joulun alle kertyy pakostakin paineita.

    Isä Jorma Haapanen työskentelee Kotkan palvelujohtajana, mutta pyrkii viettämään kotona Kirkkonummella enimmät yöt ja viikonloput.

    Äiti Anni-Mari Syväniemi on neljättä vuotta MTK:n ruokakulttuuriasiamies, mikä tietää lukuisia matkoja ja edustamista suomalaisen ruuan asialla.

    Kotona asuvat Ella-Maijan lisäksi Anna-Laura, 16, ja Juho-Mikko, 19. Vilinää ja vilskettä siis riittää.

    Ruuan ääreen yhteen

    Kun Haapaset rakensivat talon Kirkkonummelle 90-luvun puolivälissä, he alkoivat kutsua kavereita joulupuurolle viikkoa ennen joulua. Samoihin aikoihin läheinen kartano rupesi järjestämään joulukuusisafareita, joten vieraat saattoivat yhdistää kuusenhaun ja puurolla käynnin.

    Tarjolle pantiin puuron lisäksi Jorman leipomaa mustaa leipää, juustoja, kalaa, kakkua ja kahvia.

    Pikkuhiljaa huomattiin, että kaikilla on joulun alla hirveästi kiireitä. Anni-Mari keksi, että joulun ja uudenvuoden välillä monilla on rauhallista aikaa, miksei siirrettäisi kaveritapaamista sinne. Niinpä puurokutsut vaihtuivat muutama vuosi sitten välipäivän keitoksi.

    ”Se on hauska tapahtuma. Parhaimmillaan meillä on käynyt sata ihmistä. Partiokavereita, lasten koulukavereiden vanhempia, kunnan poliitikkoja”, Anni-Mari kertoo.

    Sen kummempaa ohjelmaa ei ole kuin että ihmiset syövät ja seurustelevat. Läksiäisiksi he saattavat saada lahjaksi ”iskän leivän”.

    Itse jouluaattoa Haapaset viettävät Anni-Marin siskon perheen luona Helsingissä. Joulupäivä on pyhitetty oleiluun oman perheen kesken, ja tapanina sukulaiset tulevat Haapasille jouluaterialle.

    Siskon sillit, Annin kalat

    Joulun ruokapöydän tarjottavat ovat aina samat, mutta jotain uuttakin kokeillaan.

    ”Jorma on armoitettu leipuri. Sisko tekee lasimestarin sillin ja piparit mummin reseptillä. Jos minä en saa mummin pipareita, niin joulu ei tule”, Anni-Mari ilmoittaa.

    Koska porukkaa on paljon, joulupöydässä on iso luullinen kinkku. Kaikki laatikot tehdään itse paitsi maksalaatikko, jonka lapset kelpuuttavat vain kaupasta ostettuna.

    Anni-Mari graavaa kirjolohta ja siikaa ja valmistaa lohesta mössöä, joka maistuu taivaalliselta alkupalana. Ja on helppo.

    Lapset osallistuvat jouluruokien ja leivonnaisten tekoon innokkaasti. ”Ei ole pakotettu, muttei ole koskaan kiellettykään. Eihän siitä mitään tule, jos on kiukkuisena keittiössä”, Anni-Mari hymyilee ja Ella-Maija virnistää takaisin. Näin on.

    Kaikki ei aina mene kuitenkaan kuin Strömsössä. Eräänä jouluna Anniksen taatelikakut olivat uunissa, kun hän muisti, että niissä ei ollut lainkaan sokeria. ”Vedin ne takaisin ja lisäsin sokerin. Kyllä nekin kakut syötiin.”

    Lahjaksi makuja

    Ennen joulua Anni-Mari tykkää valmistella pieniä ruokalahjoja.

    Hän leipoo aina jouluksi taatelikakun, mutta tekee samalla ison taikinan ja tekee minivuokiin kakkuja lahjaksi. Kauniin paketin saa, kun leikkaa kakulle pahvista alustan, päällystää sen foliolla ja käärii paistopussiin, jonne voi sujauttaa myös kakun teko-ohjeen. Koristeeksi kangasnauha ja ruokalahja on valmis.

    Perinteinen jouluherkku on myös viinaluumut, jotka pannaan tekeytymään hyvissä ajoin ennen joulua ja pakataan pieniin lasipurkkeihin lahjaksi ystäville.

    Viimeisin löytö on ruususokeri, joka sopii ripoteltavaksi vaikka puuron tai jogurtin päälle. Kuivattuja pihan pensasruusun terälehtiä ja sokeria sekaisin ja vaaleanpunainen seos kauniiseen lasipurkkiin. Makea joulutuliainen – ja sopii antaa, kun asuu sokeritehtaan naapurissa.

    Lohimousse

    • ½ punasipulia

    • 200 g kylmäsavustettua lohta

    • 100 g graavilohta

    • 120 g (1 prk) smetanaa

    • 1 dl tilliä hienonnettuna

    • ½ sitruunan mehu

    • ½ tl mustapippuria

    Tarjoiluun

    • saaristolaisleipää tai Jorman mallasleipää

    Koristeluun

    • 100–200 g kirjolohenmätiä

    • tillinoksia

    Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa lohet pieniksi kuutioiksi.

    Sekoita smetanan joukkoon sipulit ja lohet. Lisää tilli, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

    Leikkaa leipä viipaleiksi tai sopiviksi paloiksi. Jaa mousse leiville ja koristele mädillä ja tillillä.

    Jorman joululeipä

    (3 vuokaleipää)

    • 1 l appelsiinimehua tai omenamehua

    • 100 g hiivaa

    • 3 dl tummaa siirappia

    • 3 dl kauraleseitä

    • 3 dl ruisjauhoja

    • 3 dl maltaita

    • 1 rkl suolaa

    • 10 dl vehnäjauhoja

    Liota hiiva kädenlämpöiseen mehuun ja sekoita hyvin. Lisää kaikki ainekset ja sekoita. Huomaa, että taikinan on oltava niin löysää, että voit sekoittaa sitä puuhaarukalla.

    Peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta 40 minuuttia.

    Voitele kolme leipävuokaa ja täytä ne puolilleen taikinalla. Peitä leipävuuat liinalla ja anna nousta noin puoli tuntia.

    Paista leipiä aluksi 250 asteessa noin 10 minuuttia ja laske uunin lämpötila sen jälkeen noin 150 asteeseen. Paista leipiä 1 tunti 50 minuuttia.

    Ota leivät pois uunista, anna levätä vuoissa hetken. Kumoa hieman jäähtyneet leivät ja jäähdytä lopuksi ilman liinaa.

    Leipä säilyy hyvin ja sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi.

    Jorman suklainen mustaherukkamoussekakku

    (20 annosta)

    Pohja

    • 2 kananmunaa

    • ¾ dl sokeria

    • ¾ dl vehnäjauhoja

    • 2 rkl kaakaojauhetta

    • ½ tl leivinjauhetta

    • 1 tl kanelia

    Kostutukseen

    • laimentamatonta mustaherukkamehua

    Marjamousse

    • 3 liivatelehteä

    • 4 dl mustaherukoita

    • 1 dl sokeria

    • 2 dl kuohukermaa

    • 3 rkl laimentamatonta mustaherukkamehua

    Suklaamousse

    • 2 liivatelehteä

    • 150 g tummaa suklaata

    • 2 dl kuohukermaa

    • 2 rkl sokeria

    • 1 tl vaniljasokeria

    • 3 rkl konjakkia

    Peitä irtopohjavuuan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuuan reunat ja leivinpaperi voilla.

    Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä vuuassa. Kostuta mustaherukkamehulla.

    Laita liivatelehdet molempia mousseja varten likoamaan kylmään veteen. Sulata tumma suklaa. Soseuta mustaherukat ja sokeri.

    Vatkaa molempien moussejen kermat vaahdoksi ja jaa vaahto tasan suklaan ja mustaherukkasoseen joukkoon. Sekoita vaahdot tasaisiksi. Mausta suklaavaahto sokerilla ja vaniljasokerilla.

    Kuumenna herukkamehu ja liuota 3 kpl liivatteita siihen. Kaada seos ohuena nauhana sekoittaen mustaherukka-kermaseokseen.

    Kuumenna konjakkia sen verran, että 2 liivatetta liukenee siihen. Kaada konjakki-liivateseos suklaa-kermavaahtoon.

    Lusikoi mousseseoksia vuorotellen pieniä määriä kakkupohjan päälle vuokaan. Älä sekoita tarpeettomasti.

    Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

    Irrota kakku vuuan reunoista varovasti veitsen avulla. Siirrä kakku varovasti tarjoiluvadille. Koristele suklaarouheella.

    Välipäivän rosollikeitto

    (4 annosta)

    • 8 dl vettä

    • 1 kasvisliemikuutio

    • 600 g rosollia ilman silliä

    • 2 dl kevytkermaa

    • 1 pussi Aura-murua

    • mustapippuria

    • oreganoa

    • persiljasilppua

    Kuumenna puolet vedestä ja murenna joukkoon liemikuutio. Lisää rosolli ja keitä muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää loppu vesi, ruokakerma ja sinihomejuustomurut. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta makusi mukaan pippurilla ja oreganolla. Ripota päälle persiljasilppua.

    Tarjoa keiton kanssa leipää.

    TAI

    • 1,5 kg juuressosetta

    • 1–2 l vettä

    • 4–6 kasvisliemikuutiota

    • 1 kg etikkapunajuuria pieninä kuutioina

    • 1 dl perunasosejauhetta

    • 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa

    Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon juuressose sekä etikkapunajuuret. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Soseuta punajuuret sauvasekoittimella Lisää perunasosejauhe ja kiehuvaa vettä tarpeen mukaan.

    Lisää kasvisliemikuutiot sekä tuorejuusto.

    Anna hautua hetki hiljalleen. Koristele keitto hienonnetulla persiljalla. Tarjoa raejuuston ja hyvän leivän kanssa

    Vinkki: Voit toki valmistaa rosollikeiton alusta asti tuoreista raaka-aineista!

    Ruususokeri

    Ruususokerin valmistamiseen tarvitset aitoja ruusun terälehtiä kuivattuina ja hienoa sokeria. Hienonna kuivat ruusunlehdet ja lisää sokerin joukkoon.

    Käytä ruususokeria tavallisen sokerin tapaan. Se antaa vienon ruusun tuoksun leivonnaisiin ja tuo juhlan tuntua kahvipöytään. Kauniiseen purkkiin pakattu sokeri on ihana lahja ystävälle!

    Viinaluumut

    • 5 dl konjakkia tai jaloviinaa

    • 1 kg tuoreita luumuja

    • ½ kg sokeria

    Pese luumut. Halkaise ne ja poista kivet.

    Laita puolet viinasta puhtaaseen lasiastiaan. Lisää luumut ja kaada sokeri sekaan.

    Kaada päälle loppu viina. Sekoita varovasti ja sulje tiiviillä kannella.

    Anna luumujen maustua useampi viikko. Kääntele astiaa välillä, jotta sokeri ja alkoholi sekoittuvat.

    Pakkaa jouluksi pienempiin purkkeihin ja somista purkit. Oiva omatekoinen lahja!

    Sopii nautittavaksi jälkiruokien, esimerkiksi jäätelön tai jäädykkeen kanssa.

    Paula-anopin Kanelimuroleivät

    • 250 g voita

    • 1 muna

    • 1,5 tl soodaa

    • 200 g sokeria

    • 1,5 tl vanilliinisokeria

    • 375 g vehnäjauhoja

    Voiteluun:

    • 1 muna

    • kaneli-sokeriseosta

    Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna reippaasti vatkaten.

    Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja vanilliinisokeri. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa tähti-piparimuotilla tähdiksi.

    Voitele piparit munalla, sirota päälle kaneli-sokeria.

    Paista 200 asteessa kypsiksi.