Lukijalta: Futuurikauppa voisi pelastaa kotimaisen naudanlihantuotannon
Tuottaja saisi kassavirtaa ja uskoa tulevaan – kauppa varmistaisi toimitukset, kirjoittaa Kalle Mattila.
Naudan kasvu vasikasta teuraspainoon vie kaksi vuotta. Tuona aikana viljelijällä ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, mihin hintaan eläin teuraaksi ostetaan. Kuvituskuva. Kuva: Petteri KivimäkiNaudanlihasta – varsinkin jauhelihasta – on jo pula. Tilat lopettavat, tuotanto vähenee. Me tuottajat emme lopeta siksi, että haluaisimme, vaan koska intoa tuottaa ei ole ilman kannattavuutta. Samaan aikaan kauppa lupaa kotimaista ruokaa, mutta jättää viljelijän yksin.
Nykyinen malli jättää riskin kokonaan tuottajalle. Eläin kasvatetaan lähes kaksi vuotta tietämättä, millä hinnalla se lopulta myydään – tai kenelle. Ostaja kyllä löytyy, mutta hinta ei pysy mukana. Se ei enää riitä.
On toki olemassa “tuottajalle kiitos” -kampanjoita, mutta ne ovat näpertelyä. Muutama sentti tuotteesta jälkikäteen ei ratkaise mitään. Jos rahaa tulisi nyt, moni viljelijä jaksaisi jatkaa.
Siksi ehdotan: otetaan käyttöön naudanlihan futuurikauppa. Kauppa tai tukkuri ostaisi osan tulevasta tuotannosta ennakkoon. Tuottaja saisi kassavirtaa ja uskoa tulevaan – kauppa varmistaisi toimitukset. Kyse voisi olla vain osasta tuotantoa, loput jäisi vapaasti myytäväksi.
Monella muulla toimialalla ennakkosopimukset ovat arkipäivää – energiassa, rakentamisessa ja raaka-aineissa. Miksei ruoantuotannossa, joka on koko yhteiskunnan perusta?
Tuottaja saisi kassavirtaa ja uskoa tulevaan – kauppa varmistaisi toimitukset.
Jos halutaan kotimaista ruokaa tulevaisuudessa, sen eteen on tehtävä päätöksiä nyt. Ostakaa tuleva ruoka jo tänään – tai valmistautukaa siihen, ettei huomenna ole enää ketään, joka sitä tuottaa.
Kalle Mattila
Mikkeli
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









