Lukijalta: Joko naudanlihan loppuminen saa ymmärtämään alkutuotannon arvon?
Vielä meillä on maailman puhtainta lihaa, tarkkaa valvontaa ja sitoutuneita tuottajia, kirjoittaa kansanedustaja Mira Nieminen (ps.). ”Tuottajille tulisi taata reilu osuus ruokaketjun tuotosta.”Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan.
Suomalainen alkutuotanto on kriisissä. Maanviljelijöitä painavat byrokratia, investointipaineet, alati muuttuvat ilmastotavoitteet ja nollille painettu tuottajahinta. Kun jokainen euro, jonka tuottaja saa, kuluu lannoitteisiin, polttoaineeseen, veroihin ja tarkastuksiin, ei tilalle jää muuta kuin velkaa ja väsymystä.
Ei ihme, ettei tiloille enää löydy jatkajia. Kuka haluaa ottaa riskin, jossa työtä tehdään yötä päivää ilman toimeentulon turvaa?
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma korostaa maatalouden merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hallitusohjelmassa on mukana useita toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan alkutuotannon asemaa, keventämään sääntelyä, parantamaan kannattavuutta ja huoltovarmuutta.
Ohjelmassa painotetaan myös Välitä viljelijästä -projektin vakiinnuttamista ja lomituspalvelujen säilyttämistä. Lisäksi hallitus lupaa puuttua eläintilojen, porotalouden, turkis- ja puutarha-alan sekä taimituotannon erityishaasteisiin.
Meillä on maailman puhtainta lihaa, tarkkaa valvontaa ja sitoutuneita tuottajia – vielä hetken. Mutta kuinka kauan tämä kestää, jos yhteiskunta ei tue niitä, jotka tuon puhtaan ruoan meille tuottavat?
Ilmastotavoitteet ja ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta niiden varjolla ei saa ajaa alas omaa ruoantuotantoamme. Kun sääntely menee järjen edelle ja maatalouspolitiikka perustuu enemmän pelotteluun kuin käytännön realiteetteihin, ollaan hakoteillä. Nykykehitys on vaarassa ajaa meidät tilanteeseen, jossa olemme täysin tuonnin varassa – emmekä silloin enää päätä itse, millaista ruokaa syömme tai mitä se maksaa.
Tuottajille tulisi taata reilu osuus ruokaketjun tuotosta. Lisäksi tulisi kohdistaa tukia erityisesti nuorten viljelijöiden aloitukseen, purkaa päällekkäistä byrokratiaa ja palauttaa luottamus siihen, että suomalainen ruoantuottaja on kriittinen osa kansallista turvallisuutta.
On aika tukea alkutuottajaa aidosti ja varmistaa, että ruoantuotanto on elinkelpoista myös tulevaisuudessa. Muuten seuraava kerta, kun naudanliha loppuu, ei ole hetkellinen häiriö, vaan uusi normaali.
Mira Nieminen
kansanedustaja (ps.)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










