Pihvilihaa tulee liharodusta
Pihviliha tarkoittaa liharotuisten nautojen lihaa. Liharotuiset naudat on jalostettu lihantuotantoa varten, ei maidontuotantoon. Liharotuisten emolehmien maidon juovat niiden omat vasikat.
Pihvilihaksi saa kutsua sellaisen naudan lihaa, jonka perimästä kolme neljäsosaa on liharotua. Esimerkiksi eläimen isä voi olla puhdas liharotuinen sonni ja emo liharotuisen ja maitorotuisen naudan risteytys.
Sanaa ”pihviliha” käytetään vain Suomessa, koska meillä suuri osa naudanlihasta on lypsylehmien lihaa. Suurissa lihantuotantomaissa, kuten Argentiinassa ja Brasiliassa, naudanliha on enimmäkseen peräisin liharotuisista naudoista ja siten lähes kaikki naudanliha on pihvilihaa.
Liharotuiset naudat ovat lihaksikkaampia kuin lypsylehmät. Lihanaudat kasvavat myös nopeammin kuin maitorotuiset naudat, ja ruhosta saadaan siten enemmän lihaa. Pihviliha on mehukasta ja siinä on vähemmän sidekudosta kuin lypsylehmien lihassa.
Eri liharotujen liha eroaa toisistaan. Risteyttämällä eri liharotuja lihaan saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten marmoroitumista, joka tuo lihaan makua, pehmeyttä ja mehukkuutta.
Lähde: Lihatiedotus
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
