Kaurajuoman ilmastovaikutuksesta
Artikkeli ”Kaurajuomaa ja maitoa saadaan lähes saman verran hehtaarilta” (MT 4.11.) vertaili suomalaisen peltohehtaarin sadosta saatavan maidon ja kauramaitojuoman määrää. Lehmänmaitoa saatiin 6 000 ja kaurajuomaa 8 250 litraa.
Kaurajuoman tuottamiseksi tarvitaan kauraa noin kaksi ja puoli kuiva-ainetonnia. Sen kasvattamiseksi kaurapelto on poistanut ilmasta noin viisi tonnia hiilidioksidia.
Lehmänmaito tuotetaan artikkelin mukaan yhden hehtaarin rehusadolla. Se voi olla esimerkiksi kymmenen kuiva-ainetonnia nurmea, joka on kasvaessaan poistanut ilmasta kaksikymmentä tonnia hiilidioksidia.
Lehmänmaidon raaka- aineen kasvatus on siis poistanut ilmasta hiiltä nelinkertaisesti verrattuna kaurajuoman tarvitseman kauran kasvatukseen.
Oatlyn kestävyysasiantuntija korjasi artikkelin tietoja mielipidekirjoituksessaan (MT 11.11.) kertoen Oatlyn käyttävän eteläruotsalaista kauraa. Sen hehtaarisato ja siis kaurajuoman litrasaanto on suomalaista kauraa suurempi. Myös kaurapellon hiilinielu on Ruotsissa suurempi.
Ilmastovaikutukseltaan ruotsalainen kaura on suomalaista parempi, mutta valitettavasti sen hiilinielu menee Ruotsin hyväksi, ei Suomen.
Jos kaikki lehmänmaito korvattaisiin Oatlyn kaurajuomalla, loppuisi lehmänmaidon tuotanto Suomessa. Se voisi johtaa nurmipeltojemme noin viiden miljoonan hiilidioksiditonnin hiilinielun loppumiseen.
Haluammeko sellaista ympäristövaikutusta?
Olavi Toukonummi
Salo
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

