Suomalaiset saavat nauttia puhtaasta ja maukkaasta ruoasta
Hyvinvoivat eläimet tuottavat turvallista ja laadukasta ruokaa.Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan antibioottiresistenssi on tulevaisuudessa maailmanlaajuinen uhka: antibioottien teho heikkenee, jos eläimille ja ihmisille annetaan lääkkeitä turhaan.
Me suomalaiset olemme siinä onnellisessa asemassa, että meillä tuotetaan ruokaa, jossa ei ole lääkejäämiä, ja meillä käytetään lääkkeitä vastuullisesti.
Kun eläin sairastuu, se pitää tietysti hoitaa. Joskus tarvitaan antibiootteja. Eläinlääkäri määrää niitä ainoastaan tarpeeseen. Meillä antibiootteja ei käytetä ennaltaehkäisevästi rehun seassa kuten monessa maassa myös Keski-Euroopassa.
Antibioottien vastuullinen käyttö tarkoittaa, että estämme samalla antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymistä.
Hyvinvoivat eläimet tuottavat turvallista ja laadukasta ruokaa. Esimerkiksi Suomessa tuotettu maito on maailman puhtaimpien joukossa.
Viime vuonna Valion vastaanottamasta lähes kahdesta miljardista maitolitrasta 96,9 prosenttia kuului korkeimpaan laatuluokkaan. Korkea laatu tarkoittaa, että maidossa on erittäin vähän soluja ja bakteereja.
Solutaso kertoo lehmän utareterveydestä ja bakteeritaso lypsyhygieniasta. Kun ne ovat kunnossa, myös antibiootteja tarvitaan harvemmin.
Maidon puhtaus varmistetaan aina kattavalla antibioottijäämien testauksella.
Maito testataan kolmeen kertaan: ensin tilalla varoajan jälkeen, sitten kaikista maitokuormista meijerissä ennen maidon purkua ja lopuksi ennen maidon siirtämistä valmistukseen.
Monivaiheisella testaamisella varmistetaan, että elintarvikkeiden valmistukseen käytettävä maito on aina taatusti puhdasta.
Sairastuneen eläimen lääkehoidon aikana ja sen jälkeen on varoaika, jonka kuluessa lehmän maitoa ei käytetä elintarvikkeisiin.
Korkealaatuisen maidon tuottaminen vaatii maitotilayrittäjältä ammattitaitoa ja investoimista työmenetelmiin ja maito-osuuskunnalta panostamista neuvontaorganisaatioon.
Jalostava meijeri investoi maidon laadun ja tuotantoprosessin analysointiin ja seurantaan.
Teemme tätä työtä siksi, että ihmiset sekä Suomessa että vientimarkkinoilla voivat luottaa suomalaisten maistotuotteiden laatuun sekä nauttia vastuullisesti tuotettua ja turvallista ruokaa.
Herkullisia kesän ruokailuhetkiä toivottaen,
Marko Puhto
toimitusjohtaja, Osuuskunta Pohjolan Maito
Ilpo Lukkarinen
toimitusjohtaja, Osuuskunta ItäMaito
Reima Luomala
toimitusjohtaja, Osuuskunta Maitosuomi
Ari Mäkelä
toimitusjohtaja, Osuuskunta Tuottajain Maito
Kari Aakula
toimitusjohtaja, Osuuskunta Länsi-Maito
Jarkko Kattilakoski
toimitusjohtaja, Evijärven Osuusmeijeri
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
