Todellinen superruoka löytyy läheltä
Jokaisen suomalaisen tulee iästä riippumatta voida päättää itse, mitä hän syö.
Maito ja maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti eri ravintoaineita, ja niillä on keskeinen rooli suomalaisten ravitsemuksessa. Maitovalmisteiden korvaaminen ruokavaliossa on hankalaa ilman, että ravintoaineiden saanti heikkenee. Terveelliseen Pohjolan ruokavalioon kuuluu maitovalmisteiden ja lihan lisäksi säännöllisesti metsämarjoja, kaaleja, kotimaista järvikalaa, rypsiöljyä ja täysjyväviljaa.
Mikäli Suomessa tuotetun maidon ja lihan käyttöä vähennetään julkisissa hankinnoissa, toivon, että niiden tilalla käytettävät raaka-aineet ovat suomalaisia. Pohjolassa tuotetaan puhtaita elintarvikkeita. Kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimissä maissa, ja harvaan asutuilla alueilla maaperä ja vesistö ovat säilyneet puhtaina.
Vilja on monipuolinen raaka-aine. Ohra, ruis, kaura ja vehnä kasvavat suomalaisilla pelloilla. Pelloillemme ovat palanneet myös tattari ja speltti. Suomalaiseen ruokavalioon kauan kuuluneet riisi, maissi ja hirssi puolestaan tuodaan ulkomailta. Olisikin ympäristöteko vähentää niiden kulutusta ja korvata ne Suomessa viljeltävillä viljoilla.
Suomessa kauran mahdollisuudet menestyä ovat ensiluokkaiset; kasvuolosuhteet ovat kilpailukykyiset, tutkimus ja tuoteinnovaatiot ovat maailman huippua. Nyhtökaura on jo käsite. Myös suomalainen kauramaito on aina parempi vaihtoehto kuin ulkomailla tuotettu.
Ohraa puolestaan pystytään viljelemään Lappia myöten. Lisukkeena ohra on terveellinen ja edullinen. Ohra sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka alentaa kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti hiilihydraattien imeytymistä hidastaen.
Suomen marjakausi kestää jopa puoli vuotta. Vihanneskausi on hiukan pitempi ja hyvän varastointitekniikan ansiosta lähikasviksia on saatavilla vuoden ympäri.
Iso osa ulkomailla tuotetuista raaka-aineista tuodaan Suomeen meriteitse. 15 suurinta rahtilaivaa tuottavat enemmän rikki- ja typpioksidipäästöjä sekä nokea kuin kaikki maailman autot yhteensä.
Kotimaisia raaka-aineita suosimalla päästövaikutukset pienenevät. Samalla vaikutamme kotimaiseen työllisyyteen, eettisiin tuotantotapoihin, ympäristön monimuotoisuuteen ja terveellisyyteen.
Ulkomaalaisten tuotteiden merkittävä vähentäminen on mahdollista.
Mervi Mäki-Neste
puheenjohtaja
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
Kotimaisia raaka-aineita suosimalla päästövaikutukset pienenevät.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
