Tuottajan käteen jäävä raha ei ole kasvanut – viljelijän osuus pitäisi saada näkyviin hintalappuun
Tuottajahintojen nousu ei ole kattanut jo aiheutuneita tappioita eivätkä ne ole lähelläkään sitä, että tuotannon kannattavuus olisi riittävällä tasolla tai edes lähestymässä sitä.
Uutiset tuottajahinnan noususta eivät anna läheskään oikeaa kuvaa tuottajien käteen jäävästä tulosta, Vesa Kallio kirjoittaa. Kuvituskuva. Kuva: Jaana KankaanpääProfessori Osmo A. Wiion lanseeraamien Wiion lakien mukaan viestintä epäonnistuu kutakuinkin aina. Syitä tähän voi olla sekä viestin lähettäjässä että sen vastaanottajassa. Lisäksi samaa viestiä tulkitaan joko tahallisesti tai tahattomasti väärin tai siitä poimitaan itselle mieleinen näkökulma.
Moni varmaan näki otsikoita, joissa kerrottiin maatalouden tuottajahintojen rajusta noususta. Uutinen perustui Tilastokeskuksen tiedotteeseen, joka oli otsikoitu ”Maatalouden tuottajahinnat rivakassa nousussa vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä”.
Mikä lie syynä tällaisen otsikon valintaan, mutta sillä onnistuttiin antamaan väärä kuva maatalouden taloudellisesta tilanteesta. Oikeaan osunut otsikko löytyi Maaseudun Tulevaisuudesta, ”Maatalouden tuotantopanosten hinnat ampaisivat EU-ajan hurjimpaan nousuun”.
Tilastokeskuksen tiedotteeseen hieman paremmin perehtymällä löytyy tieto, että vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen muun muassa lannoitteiden hinta on kaksinkertaistunut, energian sekä rehujen hinta noussut noin kolmanneksen ja moottoripolttoöljy noin 50 prosenttia. Kustannusten nousu on edelleen jatkunut.
Tuottajahintojen nousu ei ole kattanut jo aiheutuneita tappioita eivätkä ne ole lähelläkään sitä, että tuotannon kannattavuus olisi riittävällä tasolla tai edes lähestymässä sitä.
Wiion lait muistaen oikea viesti on, että maatalouden kustannusten ja tuottajahintojen erkaantuminen vahvistavat edelleen maatalouden heikkoa kannattavuutta. Rahaa elintarvikeketjussa on tilanteen korjaamiseksi, mutta haluja sen oikeudenmukaiseen jakamiseen puuttuu.
Mikäli kesä ei tule olemaan suotuisa, entistä useampi tulee näkemään sen sekä ruokavaliossaan että kauppalaskussaan. Kuluttajalla tuleekin jatkossa olla oikeus nähdä jokaisen elintarvikkeen hintalapussa tuottajan osuus hinnasta. Mitä suurempi osuus on, sitä parempi.
Vesa Kallio
toiminnanjohtaja
MTK-Etelä-Savo
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


