Lukijalta: Suomalaiset broilerintuottajat tekevät työtään ammattitaidolla ja vastuullisesti
”On tärkeää, että kuluttajat saavat kokonaiskuvan – ei vain yksipuolisia väitteitä. Suomessa tuotettu broilerinliha on kotimaista, turvallista, jäljitettävää ja kansainvälisesti mitattuna erittäin vastuullista”, kirjoittaa Ville Lähteenmaa.
Suomessa broilerintuotanto on maailman huippua tautivapauden ja eläinten terveyden osalta, mainitsee kirjoittaja. Kuva: Johannes TervoLehdessä 13.10. julkaistu kirjoitus ”Broilerinliha ei ole niin kotimaista kuin annetaan ymmärtää” antaa broilerintuotannosta varsin yksipuolisen ja osin harhaanjohtavan kuvan. Tuottajana haluan tuoda esiin faktoja suomalaisesta broilerintuotannosta ja oikaista muutamia yleisiä väärinkäsityksiä.
On totta, että lihantuotantoon tarkoitettujen broilerien vanhempaispolvi tuodaan ulkomailta – kuten Ruotsista. Tämä ei kuitenkaan tee suomalaisesta tuotannosta vähemmän kotimaista. Jalostuslinnun tuonti on käytäntö kaikissa Euroopan maissa, sillä koko Euroopan broilerintuotanto perustuu samoihin kansainvälisesti jalostettuihin linjoihin, kuten Ross 308 -rotuun. Samaa sukulinjaa toimitetaan Ruotsista useisiin muihinkin maihin. Suomessa kasvatettavat broilerit syntyvät ja kasvavat kuitenkin täysin suomalaisilla tiloilla, suomalaisessa hoidossa ja suomalaisella rehulla.
Rehusta vain pieni osa on ulkomaista alkuperää. Esimerkiksi A-Rehun ja muiden toimijoiden valikoimissa soijaa on viime vuosina korvattu yhä enemmän kotimaisella valkuaisella, kuten herneellä ja härkäpavulla. Näin ollen suomalainen broilerinliha perustuu vahvasti kotimaisiin raaka-aineisiin ja työhön.
”Antibiootittomuus ei sekään ole sattumaa vaan seurausta korkeasta tautisuojauksesta, tarkasta tilahygieniasta ja terveistä eläimistä.”
Väite, että Suomessa kasvatettaisiin broilereita ”EU:n sallimissa ahtaimmissa oloissa”, ei pidä paikkaansa. Suomessa eläinten maksimitiheys saavutetaan vasta aivan kasvatuskauden loppuvaiheessa – ja usein ei edes silloinkaan. Muualla Euroopassa kasvatetaan yleensä niin, että lintuja on aluksi enemmän ja niitä poistetaan vähitellen, jolloin maksimiraja täyttyy jo paljon aiemmin ja pysyy täynnä pidempään. Käytännössä siis suomalaiset broilerit elävät väljemmin kuin monessa muussa maassa.
Antibiootittomuus ei sekään ole sattumaa vaan seurausta korkeasta tautisuojauksesta, tarkasta tilahygieniasta ja terveistä eläimistä. Suomessa broilerintuotanto on maailman huippua tautivapauden ja eläinten terveyden osalta. Jokainen tila on valvottu ja osa vastuullisuusohjelmia, ja sairaita eläimiä pyritään ennaltaehkäisevästi hoitamaan olosuhteiden kautta, ei lääkkeillä.
Suomalaiset broilerituottajat tekevät työtään ammattitaidolla ja vastuullisesti. On tärkeää, että kuluttajat saavat kokonaiskuvan – ei vain yksipuolisia väitteitä. Suomessa tuotettu broilerinliha on kotimaista, turvallista, jäljitettävää ja kansainvälisesti mitattuna erittäin vastuullista.
Ville Lähteenmaa
Broilerintuottaja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






