Lukijalta: Aktiivinen ja laadukas ruoantuotanto on tärkeää
Kannusteita pellon tarjonnan lisäämiseen olisi syytä pohtia, kirjoittavat Matti Ryhänen ja Risto Lauhanen.Luonnonvarakeskuksen Jyrki Niemi ja Henrik Wejberg jatkoivat keskustelua (20.10.) maataloustuista ja niiden kohdentamisesta. He pitivät aiheesta keskustelua tarpeellisena.
On tärkeää, että ongelma on tiedostettu ja että siihen halutaan hakea ratkaisuja. Erityisesti aktiivisesti ruokaa tuottavien ja nuorien maatalousyrittäjien toiminnan kehittämisedellytykset on syytä turvata, jotta huoltovarmuuden ja ruokaturvan haasteista selvitään.
Kirjoituksessamme emme esittäneet monimutkaisten hallinnollisten aktiivitilamääritelmien rakentamista, kuten kirjoittajat väittävät. Emme myöskään esittäneet tukien leikkauksia emmekä sitä, millä tavalla tuet tulisi kohdistaa. Esitimme, että kannusteita pellon tarjonnan lisäämiseen olisi syytä pohtia.
Toimme esille, että tukien maksaminen ruoantuotannon ulkopuolella oleville pelloille vähentää pellon tarjontaa ja pitää pellon vuokria ja hintaa korkeana, mikä vaikeuttaa aktiivisten maatalousyrittäjien yritystoiminnan kehittämistä.
Osalle maatalousyrittäjistä voi olla strategisesti järkevä valinta maksimoida tukia kustannuksia minimoiden. Ongelman on luonut harjoitettu maatalouspolitiikka eivätkä maatalousyrittäjät.
Matti Ryhänen
Risto Lauhanen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









