Joulun kahvipöytä notkuu makeaa
Joulurauhaa
Keltaisen talon joulukakku 200 g voita 2 dl sokeria 3 munaa 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 tl vanilliinisokeria 1 tl kanelia 100 g tummaa suklaata rouheena 2 dl porkkanaraastetta 1 dl appelsiinimarmeladia 1 dl kermaviiliä
K
eltainen Talo tarjoaa joulun alla itse leivottua hyvää kahvipöytään. Tänä vuonna kahvin kanssa tarjotaan joulukakkua ja tanskalaiseen jouluperinteeseen kuuluvia klenettejä. Joulukakussa on porkkanaraastetta, sillä Keltaista Taloa ympäröivät porkkanapellot. Klenettien ohje on peräisin Heli Rapatin kummisedältä, joka oli tanskalainen. Upporasvassa kypsennettyjen leivonnaisten maku on hienostuneen mieto.
Heli Rapatti haluaa nauttia jouluna perinteisiä jouluruokia, mutta kahvipöydän makeat leivonnaiset voivat vaihdella. Tarjolla saa olla erilaisia kakkuja ja pikkuleipiä. ”Niin makea kakku kuin mahdollista. Tänä vuonna se on rommi-suklaakakku.”
Klenetit 7 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 200 g voita 2 kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 luomusitruunan raastettu kuori 3 rkl konjakkia 1 1/2 dl kermaa kypsennykseen rypsiöljyä
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää jauhoseos, porkkanaraaste, appelsiinimarmeladi ja kermaviili taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.
Voit leipoa kakun muutama päivä etukäteen. Sen maku vain paranee, kun se saa hieman odottaa tarjoamista.
Rommi-suklaakakku 200 g taloussuklaata 150 g voita 2 1/2 dl fariinisokeria 2 tl kanelia 1/2 tl muskottipähkinää 4 kananmunaa 1 prk (200 g) ranskankermaa (kevyttä) 2 rkl rommia 1 pussi (80 g) mantelijauhetta 2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja 2 tl leivinjauhetta Pinnalle: tomusokeria tai kaakaojauhetta
Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Nypi sekaan kiinteä rasva. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Jaa taikina kahtia. Kauli palat ohuiksi levyiksi ja jaa taikinapyörällä 3 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet päistä vinoiksi ja tee keskelle viilto. Kierrä toinen kulma keskeltä reiän kautta kiehkuraksi.
Paista kuumassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi (niin kuin munkit). Säilytä kylmässä.
Paloittele puolet suklaasta rouheeksi ja sulata puolet mikrossa. Vatkaa huoneenlämmin voi, fariinisokeri ja mausteet vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon ranskankerma ja suklaat ja rommi (rommin voi jättää poiskin).
Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan siivilän läpi samalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti, ehkä enemmänkin. Anna jäähtyä vähän aikaa vuoassa ennen kuin kumoat kakun tarjoiluvadille.
Sirottele jäähtyneelle kakulle tomusokeria tai kaakaojauhetta. Tarjoa kermavaahdon kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
