Sinustakin grillimestari!
Marssijärjestys grilliin: 1. Luulliset grillattavat 2. Raaka peruna, porkkana, sipuli 3. Broilerin ja kalkkunan filee 4. Possun kyljys 5. Possun fileepihvi, grillimakkara 6. Paprika, herkkusienet, kesäkurpitsa, munakoiso 7. Härän fileepihvi 8. Tomaatit 9. Leivät ja patongit 10. HedelmätValitse grilliin vähärasvaista lihaa tai kalaa. Myös vähärasvaisia makkaroita on tarjolla.
Hapokas viinietikka-, sitruuna- tai mehupohjainen marinadi on kevyempi kuin öljyinen ja mureuttaa ja maustaa lihan pintaa syvemmältä. Pyyhi marinadi pois ennen grillaamista.
Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista. Kylmää lihaa grillatessa nesteet valuvat ulos ja tulos on kuiva. Kylmä makkara paukahtaa grillissä rikki.
Kypsennä broileri aina täysin kypsäksi.
Jos grillaat maustamatonta lihaa, mausta ja suolaa se vasta paistamisen jälkeen. Valmiilla grillauskastikkeilla saa mehevyyttä, mutta niitäkin voi lisätä vasta lautasella. Tämän kesän hittejä ovat makeat, savunmakuiset kastikkeet.
Grillikylkiä, broilerinkoipia ja muita luullisia lihoja voi esikypsentää uunissa.
Kala on kypsää, kun sen selkäevä irtoaa vaivatta. Kana, kalkkuna ja possu ovat kypsiä, kun vaalean lihan sisältä pisaroiva neste on kirkasta. Naudanlihan voi valmistaa oman maun mukaan.
Lähes kaikki kasvikset sopivat grillattavaksi. Perunat, porkkanat ja maissintähkät voi esikypsentää keittämällä ennen grillausta.
Käytä eri välineitä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kasviksille.
Jälkiruuankin voi valmistaa grillissä. Pujottele hedelmäpaloja vartaisiin tai kypsennä herkulliset hedelmänyytit foliossa. Tarjoa lisänä vähärasvaista jäätelöä tai kevyesti makeutettua ranskankermaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
