Sikahalpaa
”Suomalaisesta laatusiasta maksetaan EU:n toiseksi huonointa hintaa.”Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, millä valuutalla joulun kinkkukauppaa käydään. Oli valuutta mikä hyvänsä, lihaherkkuja valmistetaan Suomessa kestämättömän halvasta raaka-aineesta.
Komission tuore vertailu kertoo, että suomalaistuottajalle maksetaan siasta tällä hetkellä toiseksi huonointa hintaa koko EU:n alueella. Peränpitäjäksi jää niukasti Irlanti (MT 30.11.).
Suomessa E-luokan siasta tilitettiin tuottajalle syys-marraskuun aikana 1,51 euroa kilolta. Talousahdingossa rypevässä Italiassa tuottaja sai samaan aikaan siasta lähes kahden euron kilohintaa. Suomalaisen sian takamatka muihin EU-maihin on keskimäärin 10 senttiä kilolta.
EU:n yhteismarkkinat toimivat sianlihan osalta omituisesti. Maista, joissa lihan tuottajahinta on selvästi Suomea korkeampi, tyrkytetään suomalaiskaupan hyllyyn huomattavan halpaa lihaa.
Halpatuonti ylläpitää kotimaisen tuotannon talousahdinkoa, josta yhä useampi tuottaja on jo saanut tarpeekseen. Osaltaan hinnan nousua hillitsevät suuret pakkasvarastot, joita tuonnin lisäksi on kartuttanut taannoinen katkos viennissä Venäjälle.
EU:n riutuneet sianlihamarkkinat ovat elpyneet syksyn aikana nopeasti. Suomalaisten tuottajien näkökulmasta sama ilmiö olisi pikaisesti nähtävä myös kotimaassa.
Hyvä alku ovat Snellmanin ilmoittamat tuottajahintojen korotukset. Toivottavasti isot lihatalot seuraavat tässä pienempänsä esimerkkiä.
Ratkaisevaa olisi, että kaikki suomalaiset jalostajat sitoutuisivat yhä tiukemmin kotimaiseen lihaan. Sen puutetta valitelleilla pienillä jalostajilla olisi tähän nyt hyvä tilaisuus HK:n karsiessa omaa sopimustuotantoaan.
Korjaus sianlihan markkinoille on saatava. Nyt parhaasta laadusta maksetaan huonointa hintaa. Ohjaako tämä tuotantoa kuluttajien haluamaan suuntaan?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
