Kohtuus ohjenuorana
”Ruuasta ei saisi tehdä ainakaan stressin aihetta.”Suomalaiset saivat viime viikolla uudet viralliset ohjeet suositeltavasta ruokavaliosta.
Ohjeet laatinut Valtion ravitsemusneuvottelukunta hillitsisi sokerin, suolan, alkoholin ja punaisen lihan käyttöä. Terveyden nimissä lautaselle tulisi lisätä kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja, vihanneksia, täysjyväviljaa sekä kasvisrasvoja.
Mitään kovin mullistavaa uudet suositukset eivät sisällä. Ne muistuttavat pitkälti niitä ohjeita, joita terveys- ja ravitsemusasiantuntijat jakelevat lehtien ruokasivuilla lähes päivittäin.
Ohjeet ottavat kuitenkin ensimmäistä kertaa kantaa lihan määrään ruokavaliossa. Uutta on myös, että suosituksiin on vaikuttanut ruuan ravitsevuuden lisäksi sen ympäristövaikutukset. Myös niillä perustellaan ruokavalion painottamista lihasta kasviksiin.
Suomalainen kuluttaja lienee tällä hetkellä valistuneempi ruuastaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Ruoka on muotiasia, jota hehkutetaan television kokkiohjelmissa kaikilla kanavilla. Myös kaikki ruokaan liittyvä uusi tieto uutisoidaan näkyvästi.
Tietämyksen myötä kuluttaja on ottanut vallan päättää ruuastaan. Tämä näkyy muun muassa erilaisten muotidieettien suosiossa. Ruualla ja ruokavaliolla otetaan myös kantaa ja rakennetaan imagoa.
Ruuan ympäristövaikutusten tunteminen on tärkeää. On kuitenkin kyseenalaista sekoittaa virallisessa ravitsemusohjeessa ympäristö- ja ravitsemusoppia keskenään. Molemmat varmasti vaikuttavat kuluttajan valintoihin, mutta raja sietäisi pitää selvänä.
Kohtuus on hyvä ohjenuora myös ruokavalion suhteen. Keskimäärin suomalaiset syövät likipitäen suositusten mukaisesti, mutta ääripäiden voisi olla terveellistä lähentyä.
Ruuasta ei saisi tehdä ainakaan stressin aihetta. Ruualla on paljon muitakin kuin ravitsemis- tai ympäristövaikutuksia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

