Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Posti joutuu taiteilemaan kahden erilaisen intressin välillä ‒ kansanedustajien on tartuttava ristiriitaan

Postin tehtävänä on toisaalta tuottaa julkisia peruspalveluja ja toisaalta olla voittoa tavoitteleva osakeyhtiö. Tavoitteiden yhteensovittaminen ei ole helppoa.
Kuva: Timo Filpus

Valtion omistajanohjaus tai sen puute nousivat vahvasti esiin Fortumin ajauduttua vaikeuksiin omistamansa saksalaisen energiayhtiön Uniperin kanssa. Venäjän suljettua Saksaan johtavien kaasuputkien hanat, Uniper joutui hankkimaan kaasua asiakkailleen muualta monikertaisella hinnalla. Koska hintaa ei voinut asiakkaille nostaa, joutui Fortum tukemaan Uniperiä miljardeilla euroilla. Lopputuloksena oli, että Saksan valtio osti Uniperin osakkeet Fortumilta murto-osalla niiden hankintahinnasta.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurinen (sd.) sai todeta edeltäjiensä tavoin omistajanohjauksen rajalliset mahdollisuudet pörssiyhtiössä.

Päätökset osakeyhtiön operatiivisesta toiminnasta tekevät toimiva johto ja yhtiön hallitus. Omistaja, vaikka olisi enemmistöomistajakin, voi käyttää valtaansa yhtiökokouksessa.

Omistajanohjaus tulee käytännössä lähes mahdottomaksi siinä vaiheessa, kun valtion omistaman yhtiö viedään pörssiin. Fortumin ostaessa Uniperin, omistajanohjausministerinä ollut Mika Lintilä (kesk.) sanoi saaneensa tiedon Fortumin ostoaikeista viisitoista minuuttia ennen kaupan julkistamista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sellaisissa yhtiöissä, jotka ovat kokonaan valtion omistuksessa, omistajanohjaukseen on eduskunnalla mahdollisuus vaikuttaa yhtiökokouksen lisäksi suoraan lainsäädännöllä.

Yksi tällainen yhtiö on Posti Group Oyj. J-kirjain Postin yhteydessä on hieman liioittelua, sillä oyj-lyhenne tarkoittaa julkista osakeyhtiötä, jonka osakkeista saa käydä julkisesti kauppaa. Postista valtio omistaa sata prosenttia ja käyttää osakkeenomistajan päätäntävaltaa yksin. Vaikka posti on osakeyhtiö, se ei ole pörssissä.

Postilakia uudistetaan parhaillaan. Hallituksen esitys on eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä. Nyt myös valtion omistajanohjausta arvostelleilla kansanedustajilla on halutessaan mahdollisuus toteuttaa omistajanohjausta käytännössä.

Postilakia on tarkoitus uudistaa siten, että ensi vuoden alusta siirryttäisiin kolmipäiväiseen postin jakeluun ja keräilyyn. Samalla otettaisiin käyttöön määräaikainen jakelutuki, jolla pyritään turvaamaan sanomalehtien viisipäiväinen jakelu harvaan asutuilla alueilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on sitoutunut siihen, että Postilla säilyisi yleispalveluvelvoite. Tavoite on, että postipalvelujen oikeudenmukainen saatavuus turvataan koko maassa jatkossakin. Jos hallituksen esitys toteutuisi, merkitsisi se kuitenkin heikennyksiä erityisesti haja-asutusalueiden postipalveluille.

Posti on luokiteltu markkinaehtoisesti toimivaksi valtionyhtiöksi, jossa omistajalla on strateginen intressi. Omistajan tavoitteena on kulloinkin parhaan taloudellisen kokonaistuloksen saavuttaminen. Tätä arvioidaan kannattavuuden ja omistaja-arvon pitkäjänteisen kasvun perusteella.

Posti joutuu taiteilemaan kahden erilaisen intressin välillä. Toisaalta tehtävänä on tuottaa julkisia peruspalveluja ja toisaalta pitäisi olla voittoa tavoitteleva osakeyhtiö. Tavoitteiden yhteensovittaminen ei ole helppoa. Kansaedustajien pitää linjata, mikä on vuonna 1638 perustetun Postin tehtävä jatkossa.

Onko Postin tehtävä jakaa postia tasapuolisesti koko maassa vai tuottaa valtiolle mahdollisimman paljon rahaa? On vaikea sovittaa yhteen kansalaisten oikeudenmukainen kohtelu ja Postin hinnoittelu asuinpaikan mukaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhtä vaikea on lehtien ja niiden tilaajien sopeutua viikoittain vaihtuviin jakelupäiviin. Miten turvataan paikallislehtien jakelu? Pitääkö yhtiön, johon valtiolla on strateginen intressi, laajentaa toimintaansa ulkomaille?

Omistajanohjaus on tehokkaampaa tehdä etukäteen kuin arvostella jälkikäteen. Omistajanohjausvalta on nyt eduskunnalla.