MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille

Kolme neljästä suomalaisesta katsoo pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen koronakriisin hallinnassa. Erityisesti iäkkäät ihmiset antavat hallitukselle synninpäästön, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.
Stina Haaso
Vaikka hallituksen ratkaisut ovat saaneet murinaa osakseen, jopa 85 prosenttia yli 64-vuotiaista sanoo hallituksen onnistuneen koronan hoidossa.

Tutkimuslaitos Kantar kysyi MT:n toimeksiannosta juhannuksen alla yli tuhannelta suomalaiselta, onko hallitus onnistunut koronakriisin hoidossa.

Vastaajista 75,6 prosenttia sanoo hallituksen onnistuneen. Päinvastaista mieltä on 17,4 prosenttia vastaajista. Seitsemän prosenttia ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Hallitus saa erityisesti naisten tuen toimilleen. Naisista 81,5 prosenttia katsoo hallituksen onnistuneen koronatoimissaan, kun miesten keskuudessa vastaava luku on 69,7 prosenttia.

Vaikka ikäihmisten ”eristäminen” ja karanteeni herättivätkin vilkasta keskustelua, jopa arvostelua, se ei kyselyn luvuissa näy. Jopa 85 prosenttia yli 64-vuotiaista sanoo hallituksen onnistuneen koronan hoidossa. Vain 8,5 prosenttia on päinvastaista mieltä.

Alemmassa ikäryhmässä eli 55-64 -vuotiaiden parissa 78,5 prosenttia katsoo hallituksen onnistuneen ja 14 prosenttia epäonnistuneen epidemian hoitamisessa.

Alueittain tarkasteltuna luvut ovat lähellä kokonaislukujen keskiarvoa. Pääkaupunkiseudulla asuvista 77 prosenttia sanoo hallituksen onnistuneen ja 15,2 prosenttia epäonnistuneen. Muualla Uudellamaalla hallitukselle sanoo ”kyllä” 73,5 ja ”ei” 17,9 prosenttia vastaajista.

Etelä-Suomessa hallituksen toimiin ollaan aavistuksen verran tyytyväisempiä (78%) kuin Länsi-Suomessa (75,4%) tai Itä- ja Pohjois-Suomessa (73%).

Johtavassa asemassa olevat nyrpistävät nenäänsä hallituksen toimille eniten. Heistä vain 66,4 prosenttia sanoo hallituksen onnistuneen, kun alemmat toimihenkilöt (79,1%), työntekijät (74,4%), yrittäjät ja viljelijät (70,7%), eläkeläiset (84,2%) sekä työttömät (71,6%) ovat toista mieltä.

Hallitus-oppositio -asetelma näkyy luvuista selvästi. SDP:n kannattajista hallituksen sanoo koronatoimissaan onnistuneen 98,6 prosenttia. Keskustalaisista tätä mieltä on 77,9 prosenttia, vihreitä 94,4 prosenttia, vasemmistoliittolaisista 93,2 prosenttia ja RKP:n kannattajista 81,2 prosenttia.

Kokoomusta äänestävistä hallitukselle antaa synninpäästön 66,4 prosenttia, perussuomalaisista vain 49,6 prosenttia ja kristillisdemokraateista 68,5 prosenttia.

Talouden bruttotulojen perusteella tarkasteltuna yli 80 prosentin tuen hallitus saa 20 000 – 50 000 euroa vuodessa ansaitsevilta.

Kysely toteutettiin 12.-17.6. Kyselyyn vastasi 1 029 suomalaista.

Lue lisää

Ruotsin peli johti paitsioon

Viennin elpyminen ratkaisevaa

Rovaniemellä koronatapaus päiväkodissa

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille