Poliitikkojen valmennuskäytännöt vaihtelevat puolueittain – "kolme suurta" ja vihreät järjestävät viestintäkoulutusta tarvittaessa, perussuomalaiset ja kristilliset eivät lainkaan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Poliitikkojen valmennuskäytännöt vaihtelevat puolueittain – "kolme suurta" ja vihreät järjestävät viestintäkoulutusta tarvittaessa, perussuomalaiset ja kristilliset eivät lainkaan

Hankalimpia esiintymistilanteita ovat puoluesihteerien mukaan television vaalitentit.
Heta-Linnea Kovanen
Viestintä eri kanavissa vaatii kärkipoliitikoilta paljon osaamista, ja eri medioiden lainalaisuudet on hyvä tuntea.

Valtaosa eduskuntapuolueista valmentaa poliitikkoja jollain tapaa esiintymistä varten. Useimmiten apua tarjotaan puolueen kärki­poliitikoille tai uusille ehdokkaille, ja se tulee puolueen sisältä.

Ulkopuolisten konsulttien käyttö koulutuksessa ei ole yleistä mutta ei täysin tavatontakaan, kertovat puoluesihteerit Maaseudun Tulevaisuudelle.

Ainoastaan kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset kertovat, ettei puolueen poliitikkoja valmenneta lainkaan.

”Emme ole vuosiin käyttäneet ulkopuolisia kouluttajia, ja paras tapa oppia esiintymistä on käytännön kokemuksen kautta”, toteaa Simo Grönroos (ps.).

Myös RKP:ssä tai vasemmistoliitossa koulutus on harvinaista, ja sitä tarjotaan ensisijaisesti puolueen sisällä. Fredrik Guseffin (r.) mukaan ulkopuolisilta tilattu koulutus on hyvin harvinaista.

”Merkittävin apu ovat muut puolueen toimijat. Jonkun verran on järjestetty uusille, juuri toimintaan mukaan tulleille aktiiveille esiintymiskoulutusta ja jännityksen hallintaa läheisen sivistysjärjestön kautta”, kertoo Mikko Koikkalainen (vas.).

Keskustassa, kokoomuksessa, SDP:ssä ja vihreissä poliitikkojen viestintätaitojen kehittämiseen panostetaan puoluetasolla.

Keskustassa kärkipoliitikkojen valmentaminen ja kouluttaminen on hyvin tavallista ja säännöllistä.

”Puolue kouluttaa aina kulloinkin kärkitehtävissä olevia. Esiintymiskoulutuksiin käytämme pääasiassa ulkopuolisia ammattilaisia. Jonkin verran osaamista on puolueorganisaatiossa”, Riikka Pirkkalainen (kesk.) kertoo.

Kokoomuksessa ulkopuolelta tilattua koulutusta on vähän, mutta valmistautumiseen kiinnitetään paljon huomiota.

”Erilainen sparrailu ja huolellinen valmistautuminen kuuluvat poliitikon valmentautumiseen. Tässä auttavat kokoomuksessa tavallisesti puoluetoimiston ja ryhmäkanslian henkilökunta sekä oma avustaja”, sanoo Kristiina Kokko (kok.).

Varsinainen esiintymisvalmennus on keskittynyt yleensä vaalien alle. Esimerkiksi puolueen puheenjohtajille on usein hankittu valmennusta ennen televisioituja vaalitenttejä.

SDP:ssä valmennusta pyritään tarpeiden mukaan tuottamaan kaikille sitä tarvitseville, mutta ulko­puolista esiintymiskoulutusta puolue on hankkinut vain puheenjohtajalle. Antton Rönnholmin (sd.) mukaan koulutus lähtee omasta halusta ja tarpeesta.

”Eihän se mitenkään poissuljettua ole, että esimerkiksi varapuheenjohtaja tai vaikka puoluesihteerikin voisi toivoessaan saada koulutusta. Uskoisin, että näin on muissakin puolueissa.”

Myös vihreissä poliitikkoja koulutetaan esiintymään, jos tarvetta siihen on.

”On ihan tavallista, että puolueen johtohahmot saavat tai voivat saada koulutusta tehtäväänsä, ja pidän sitä ihan järkevänäkin”, kertoo Veli ­Liikanen (vihr.).

”Ei sitä mitenkään erityisen paljon järjestetä, mutta ei se mitenkään tavatontakaan ole.”

Yleisimmin puoluesihteerit arvioi­vat hankalimmiksi esiintymistilaisuuksiksi televisiotentit ja muut suorat lähetykset. Myös eduskunnan täysistunnoissa onnistuminen on tärkeää, sillä se on politiikan päänäyttämö kansalaisille.

”Televisio eroaa mediana hyvin paljon muista. Sen lainalaisuudet on hyvä tuntea etukäteen”, Rönnholm kertoo.

”Mitä isompi tilaisuus on kyseessä, sitä viisaampi siihen on valmistua. Ihan niin kuin mihin tahansa muuhunkin vaativaan tehtävään kannattaa valmistautua hyvin”, Liikanen arvioi.

Pirkkalainen muistuttaa, että poliitikolle on tärkeää oppia käyttämään ääntään oikealla tekniikalla, sillä lukuisat puhetilaisuudet kuluttavat sitä.

Näkemykset työn hankaloitumisesta vaihtelevat. Monet puolue­sihteereistä mainitsevat sosiaalisen median uutena haasteena, mutta myös perinteisemmän puhetaidon vaatimustaso on kasvanut.

”Sosiaalinen media vaatii yhä parempaa kirjoitustaitoa, nopeaa reagointia ja jatkuvaa läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Samaan aikaan kansalaiset odottavat huippupoliitikoilta yhä parempaa suullista viestintää ja esiintymistaitoa”, Koikkalainen toteaa.

Viestinnän toimintatavat ja vaatimustaso eivät kuitenkaan välttämättä ole muuttuneet niin nopeasti tai yllättäen kuin äkkiseltään luulisi.

”Näkisin, että muutos on ollut asteittainen. Kyllä samoja asioita valmennettiin jo vuosikymmeniä sitten”, Guseff pohtii.

Lue lisää

Poliisi etsii kahta miestä epäiltynä perussuomalaisten puolueaktiivi Pekka Katajan tapon yrityksestä – puolue tuomitsee tapahtuneen

Kulmuni kertoo maksaneensa koulutuskustannuksensa takaisin tänään

VM jatkaa selvityksiään ja TEM pohtii mahdollisia jatkotoimenpiteitä – näin Kulmunin viestintäkoulutusjupakan setviminen etenee

IL:n julkaisemat viestit: "Ministeri haluaa itselleen kunnollisen viestintäkoulutuksen, haluamme sen toteuttajaksi Tekirin"