Politiikka

Eduskunta avaa kauden keskustelulla epidemiakorvauksesta – hallitus esittää 75:tä euroa kuussa perustoimeentulotuen saajille

EU:n elpymispaketti on yksi isoimmista asioista, joita eduskunnassa tänä syksynä käsitellään.
Eduskuntatalon edustalla järjestettiin Suomi Eroon EU:sta ja Eroa hallitus -mielenosoitus syysistuntokauden avauspäivänä. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Eduskunta avaa istuntokauden täysistunnolla kello 14. Keskustelussa on muun muassa epidemiakorvaus, jota hallitus esittää taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleville. Korvauksella on tarkoitus tukea henkilöitä ja perheitä, joille koronavirusepidemiasta johtuvat rajoitustoimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kuluja.

Tuen piiriin kuuluisivat ne, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea rajoitustoimien aikana, jos he ovat yhä perustoimeentulotuen saajina tuen maksuaikana syksyllä.

Tuen määrä olisi 75 euroa kuukaudessa henkilöä kohden. Tukea maksettaisiin syyskuusta joulukuuhun, eikä sitä tarvitsisi hakea erikseen.

Eduskuntatalossa jatketaan samoilla koronarajoituksilla kuin mitä keväällä asetettiin. Keväällä ja kesällä kansanedustajien määrää istuntosalissa rajoitettiin eduskuntaryhmien yhteisellä päätöksellä viiteenkymmeneen normaalin kahdensadan sijaan. Ainakin aluksi eduskunta jatkaa tällä rajoituksella, mutta jatko on pohdinnassa.

Eduskunnan yleisölehteri suljettiin keväällä, eikä rakennukseen ole otettu vastaan vierailijoita. Kansanedustajien avustajat ja muu talon henkilökunta on myös määrätty pääosin etätöihin.

Eduskuntaa odottaa kiireinen syksy. EU:n elpymispaketti on yksi isoimmista asioista, joita eduskunnassa tänä syksynä käsitellään. Myös talouteen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset nousevat merkittävällä tavalla esiin.

Keväällä ja kesällä koronaepidemiaan liittyvä lainsäädäntö vei hallituksen ja eduskunnan päähuomion, joten nyt koronan alle hautautuneita lainsäädäntöhankkeita on listalla ruuhkaksi asti.

Kymmenkunta kansalaisaloitetta odottaa myös käsittelyä.

Lue lisää

Eduskunnan uudeksi viestintäpäälliköksi valittiin Rainer Hindsberg

Hallintojohtaja: Eduskunnassa reilut 20 työntekijää altistunut koronalle, enin osa kansanedustajia

Eduskunta valmistautuu etätyöskentelyyn, kansanedustajat koulutetaan etä-äänestämiseen

EU:n elpymispaketti vahvistamaan maaseudun roolia