Politiikka

EU:n budjettivääntö heijastuu maatalouteen – capin siirtymäkausi voidaan hyväksyä vasta, kun rahoituksesta on saatu aikaan sopu

Jos EU:n seitsemän vuoden rahoituksesta ei saada ensi viikolla sopua, komissio tekee maatalousmaksuille erityisjärjestelyn.
Lari Lievonen
Jos asetuksen valmistelu etenee odotetulla tavalla, siirtymäkauden asetus vuosille 2021–2022 astuisi voimaan tammikuun ensimmäinen päivä.

Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto pääsivät viime viikolla sopuun EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) siirtymäkauden asetuksesta. Ensi vuonna alkavasta capin siirtymäkaudesta on tulossa kaksivuotinen.

Parlamentin maatalousvaliokunta antoi päätökselle vihreää valoa tiistaina. Sopu pitää hyväksyä vielä Euroopan parlamentin täysistunnossa ja jäsenmaiden neuvostossa.

”Olen tyytyväinen, viljelijät saavat varmuuden seuraavasta kahdesta vuodesta ja nykysäännöillä jatketaan. Tämä tuo maatiloille ja ruoka-alalle tulevaisuudennäkymien vahvistamiseksi tarvittavaa vakautta ja investointivarmuutta”, Euroopan parlamentin neuvotteluja vetänyt Elsi Katainen (kesk.) kertoo.

Lisäksi instituutiot sopivat maataloudelle ohjattavasta elvytysrahoituksesta. Maaseudun kehittämisen kakkospilariin ollaan ohjaamassa kahdeksan miljardia euroa, josta Suomelle rahoitusta on luvassa noin 200 miljoonaa euroa.

Ne ohjataan maatiloille vuosina 2021–2022, ja niitä tulee käyttää ympäristö- ja ilmastotoimiin sekä investointeihin.

Siirtymäasetuksen hyväksynnän ehtona on, että EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elvytyspaketista päästään sopuun EU-johtajien huippukokouksessa ensi viikolla.

EU-johtajien kesällä sorvaaman 750 miljardin euron elvytyspaketin ja unionin seitsemän vuoden budjetin hyväksyntä on viivästynyt, koska Unkari ja Puola käyttivät veto-oikeuttaan. Unkarin ja Puolan mielestä EU:n rahoitusta ei pitäisi sitoa jäsenmaiden oikeusvaltiokehitykseen.

Oikeusvaltioehdollisuuden asettaminen EU:n budjettiin on ollut Suomen hallitukselle tärkeä tavoite. Maininta tarkoittaa sitä, että jäsenmaiden hallitusten tulee noudattaa lakia, ja kansalaisten tulee voida haastaa niiden päätökset itsenäisissä tuomioistuimissa. Mielipidemittaukset kertovat, että 77 prosenttia eurooppalaisista kannattaa oikeusvaltiomekanismia.

Seuraavat viikot ovat ratkaisevia, kun EU-neuvoston puheenjohtajamaa Saksa yrittää hakea kaikkia jäsenmaita tyydyttävää kompromissia.

MT:n lähteet kertovat, että jos budjettisopimusta ei joulu­kuussa saada valmiiksi, komissio valmistelee maatalous­politiikan siirtymäkauden maksatuksille erityisjärjestelyn siihen asti, että budjettisopu löytyy.

Suomelle tärkeää on ollut muun muassa se, että maaseudun kehittämisohjelmien jatkuvuus turvataan.

Lue lisää

Eduskunta keskustelee tänään EU:n budjetista ja elpymispaketista

Maatalouspolitiikan tuleva rakenne hiertää jäsenmaiden ja EU-parlamentin neuvotteluissa – moni suuri asia vielä auki

Komissio julkaisi listan ekojärjestelmien ympäristötoimenpiteistä – taustalla tavoite nostaa luomutuotannon osuus 25 prosenttiin maatalousalasta ja leikata torjunta-ainemääriä

Velkaterapiaa Suomen kansalle