Politiikka

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, joka Suomessa tulee ylittää", kommentoi ympäristöministeri Mikkonen

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) painottavat, että Suomen erityisolosuhteet on huomioitava paremmin jatkoneuvotteluissa EU:n kanssa. Vihreät on eri raiteilla SDP:n ja keskustan kanssa.
Kuvat: Sanne Katainen, Kari Salonen, Jarno Mela / Kuvitus: Juho Leskinen
Marinin hallituksen ministerit Krista Mikkonen (vihr.), Tytti Tuppurainen (sd.) ja Mika Lintilä (kesk.) kommentoivat EU-komission ilmasto- ja energiapaketti Fit for 55:tä tuoreeltaan tänään keskiviikkona.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministerit, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), kommentoivat tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona tuoreeltaan EU-komission ilmasto- ja energiapakettia, Fit for 55:ta.

Fit for 55 on komission valmistelema massiivinen esitys, jonka valmistelu tulee kestämään vuosia. Seuraavaksi sitä käsitellään EU-parlamentissa ja jäsenmaiden neuvostossa.

"Komission julkaisema merkittävä ilmastopaketti on tärkeä askel kohti Euroopan ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Tässä linjataan myös 55 prosentin suuruisista päästövähennyksistä 2030 mennessä ja listataan konkreettiset toimet, miten tavoitteeseen päästään. Kokonaisuutena ilmastopaketti on erittäin hieno asia. Se on myös osoitus siitä, että ilmastokriisi otetaan Euroopassa tosissaan", Mikkonen hehkuttaa.

Vihreän ympäristöministerin mukaan Suomen olisi pystyttävä omilla toimillaan ylittämään EU:n ilmastotavoitteet.

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, jonka yli Suomessa mennään", Mikkonen korostaa.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Suomi pitää erittäin tärkeänä sitä, että talvimerenkulku huomioidaan päästökaupassa.

"Vaikuttamista sen puolesta jatketaan tulevissa neuvotteluissa. Suomen kaltaiselle meriteihin nojaavalle maalle talvimerenkulku on erityisen tärkeää. Suomi ei myöskään kannata sitä, että metsäisten maiden nielut luettaisiin muiden jäsenmaiden hyväksi ja muiden sektoreiden kompensoimiseen."

Tuppurainen on harmissaan siitä, että komissio on hänen mukaansa sivuuttanut jäsenmaiden huolet ilmastotoimien kustannustehokkuuden varmistamisesta.

Elinkeinoministeri Lintilä jakaa Tuppuraisen huolet.

"Näyttää siltä, ettei talvisia olosuhteita ole otettu EU:n ilmastopaketissa riittävästi huomioon. Kysehän on vientiteollisuutemme kustannuksista. Suomi on saari, josta tavara kulkee maailmalle meriteitse", Lintilä kommentoi.

"Suomellehan aivan keskeinen kysymys ilmastopaketissa on, että se mahdollistaa jatkossakin metsien kestävän käytön ja hoidon, sekä kunnioittaa jäsenmaiden päätösvaltaa omista metsistään", Lintilä korostaa.

Tiedotustilaisuuden aikana kävi selväksi, ettei hallituksessa ole olemassa yhteistä näkemystä siitä, mikä on Suomen linja suhteessa EU:n ilmastotavoitteisiin.

Vihreiden Mikkosen kannat poikkeavat selkeästi SDP:n Tuppuraisen ja keskustan Lintilän näkemyksistä muun muassa metsien käyttöä koskien.

"Sellaiset puheet, että Suomen metsät muka jotenkin kompensoisivat muita sektoreita muissa maissa, eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa", Mikkonen kuittaa Tuppuraiselle.

Elinkeinoministeri Lintilä painottaa, ettei ilmastopolitiikan nimissä saa tehdä ihmisten arkielämän kannalta kohtuuttomia ratkaisuja.

"Päästökaupan laajeneminen uusille sektoreille liikenteeseen ja lämmitykseen vaatii tarkkaa seurantaa. Kansalaisia täytyy kohdella oikeudenmukaisesti ja Suomen erityisolosuhteet pitkien välimatkojen maana täytyy tässä huomioida hyvinkin tarkasti."

Lue myös:

Suomelle 17,8 miljoonan tonnin nielutavoite, bioenergian korjuulle rajoituksia – EU:n historiallinen ilmastopaketti ehdottaa täyskäännöstä

EU:n ilmastopaketti ei tunnista metsäteollisuuden tarjoamia ratkaisuja – "Saimme pahimmillaan jarruohjelman", Metsäteollisuus ry arvostelee

Lue lisää

Britannia haluaa EU:n takaisin brexit-pöytään ja Pohjois-Irlantiin uuden kattauksen – EU ei lämpene kutsulle

EU:n vihreä raha tehokäyttöön

EU ratkoo Ranskan ja Venäjän samppanjakiistaa

"Yhteiskunta epäonnistunut karkeasti ilmastotekojen ostamisessa viljelijöiltä. Tehokkainta olisi palkita suoraan."