Politiikka

Marin toivoo nopeita ratkaisuja työmarkkinoille – uusien hyvinvointialueiden palkkojen yhtenäistäminen korkeampien tasolle on pääministerin mukaan "itsestäänselvä asia"

Pääministeri ratkoisi työntekijäpulaa nostamalla tuottavuutta ja maahanmuuttoa. "Tarvitsemme osaajia paljon nykyistä enemmän. Me emme tule pärjäämään vain omalla väestöllämme."
Jaana Kankaanpää
"Toivon, että neuvotteluratkaisuja saadaan nopeasti ja saadaan vakautta yhteiskuntaan laajasti, mutta myös näkymä julkisen sektorin osalta", pääministeri Sanna Marin kommentoi työmarkkinaneuvotteluja.

Suomen talouskasvun ennustetaan supistuvan tänä vuonna viime vuodesta, mutta lakkokevät on alkanut jo kukkia.

"Itse tietenkin toivon, että neuvotteluratkaisuja saadaan nopeasti ja saadaan vakautta yhteiskuntaan laajasti, mutta myös näkymä julkisen sektorin osalta. Toivotaan tietenkin, että työmarkkinajärjestöt yhdessä löytävät sovun nopeasti", pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo. Hän ei ota kantaa palkkojen nostovaraan.

”Se on neuvottelukysymys. Osapuolet neuvottelevat työehdoista ja palkoista, se ei ole hallituksen käsissä oleva asia. Suomen talouskasvu riippuu niistä toimista, mitä me teemme."

Parhaillaan neuvotteluja käy paperiteollisuus, ja niitä vauhdittamassa lakko.

Tiistaina alkoivat kunta-alan neuvottelut, joissa kohteena on 425 000 palkansaajan työ- ja virkaehtosopimukset. Nykyiset sopimukset päättyvät helmikuun lopussa, ja uusilla valmistaudutaan myös hyvinvointialueiden aloittamiseen vuoden 2023 alussa.

Yksi kysymys on eri työnantajien palveluksesta tulevien palkkojen yhdenmukaistaminen.

"Palkkaharmonisaatio tulee tietenkin tapahtumaan sitä kautta, että alueilla palkat harmonisoidaan korkeampien palkkojen tasolle", pääministeri Sanna Marin linjaa.

Onko siitä sovittu?

"Se on itsestäänselvä asia."

Kuntapuolen työnantajien mukaan asiasta ei ole sovittu, mutta oikeuskäytäntö tukee näkemystä. Siellä sopimista toivotaan ennen kaikkea siirtymäajan pituudesta.

Hallitus on tehnyt talouskasvun eteen jo paljon, Marin sanoo. Kaksi isoa haastetta kuitenkin on: tuottavuus, jota hallitus pyrkii parantamaan esimerkiksi tutkimus- ja kehityspanostuksin.

"Toinen iso haaste on työvoiman saatavuus. Sen vuoksi panostamme työperäiseen maahanmuuttoon. Tarvitsemme monenlaisia osaajia paljon nykyistä enemmän. Me emme tule pärjäämään vain omalla väestöllämme."

Marin mainitsee keinoina sujuvat lupaprosessit ja yhteiskunnallisen ilmapiirin.

"Jos tänne töihin tai opiskelemaan tuleva ihminen tuntee, ettei yhteiskunta halua häntä, hän lähtee pois. Meidän pitää yhteiskuntana laajemmin hyväksyä erilaisuutta. Suomessa on paljon sisäänpäinkääntyneisyyttä ja pelkoja, ennakkoluuloja ja jopa vihaa. Se on erittäin surullista."

Lue lisää

Oleskelulupahakemuksia työn perusteella jätettiin viime vuonna ennätyspaljon, turvapaikkahakemusten määrä romahti

Veteliläisillä on aluevaltuutettu 619 asukasta kohden – Moni kunta sai hyvinvointialueelle omaa kokoaan suuremman edustuksen

OP:n ekonomistit: Suomen talous jatkaa elpymistä, teollisuuden laajennusinvestoinnit pääsemässä hyvään vauhtiin – "Talouden suhteen vallitsee erikoinen epäsuhta"

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"