Kotoa ei tulla hakemaan hienoa hevostakaan - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Kotoa ei tulla hakemaan hienoa hevostakaan

"Uuden hevosalalle tulevan ihmisen näkökulmasta otsikon sanonnan voisi kääntää: kotitallia on vaikea löytää."

"Kotoa kukaan ei tule hevosia hakemaan", sano MT:n hevosteemasivulla suomalaisten lämminveristen FWB-rodun kasvattaja Annu Meller. Mellereille itselleen voisi kuvitella käyneen niin, kun Kom Fairy Tale myytiin maineikkaan kouluratsastaja Charlotte Dujardinin käyttöön.

Huippuhevosia ei synny sattumalta – ne ovat suunnitelmallisen pitkäjänteisen työn tulos. Siinä tarvitaan kasvatuksen osaamista ja määrätietoista verkostoitumista, joka luo perustan myynnille. Oli siis kysymys huippuratsuista tai -ravureista, sijoittajille on myös tarvetta.

Uuden hevosalalle tulevan ihmisen näkökulmasta otsikon sanonnan voisi kääntää: kotitallia on vaikea löytää.

Hevosala pyörii paljolti huippu-urheilun ympärillä, ja sen maailmaan voi olla kovin vaikea tutustua. Lajissa sisällä oleville on selvää, keitä ovat aktiivikasvattajat ja mitä hevosalan monista organisaatioista kannattaa lähestyä apua saadakseen.

Mutta vaikka oletkin kiinnostunut hevosista ja voisit ajatella lähteväsi mukaan omistamaan siitostammaa, esteenä voi hyvinkin olla, että et tiedä, miten päästä alkuun. Vaikka menisit rohkeasti huutokauppaan, on vaikea tietää, mistä kannattaa maksaa ja kuinka paljon.

Mellerit harmittelevat, miksei hevosten vientiä tueta. Tilanne on niiden suhteen sama kuin kasvatustukien kanssa. EU vahtii niiden käyttöä tarkasti. Sitä paitsi suora tuki ei kanna pitkälle, jos ala ei itsessään ole kannattava. Tuet tahtovat sitä paitsi herkästi sotkea hinnoittelua entisestään.

Se, mitä kyllä soisi tuettavan, on ponnistelut verkostojen synnyttämiseen. Saatetaan yhteen kasvattajia ja mahdollisia rahoittajia.

Rahoittaja voi sitten itse valita, kuinka ahkerasti hän seuraa osakasvattiensa elämää. Väitän, että jalo eläin on innostuksen kohteena hyvinkin kestävä kiinnostuksen kohde, kunhan alkuun pääsee helposti mukaan.

Lue lisää

Ravit = tuote

Pikkuveljen vuoro valloittaa huutokauppa-areena

Hevosen jalan virheasentoihin kannattaa puuttua ajoissa — jo kolmiviikkoisen varsan kavioita voi vuolla

Mikko Väisänen Vieremältä vuoden suomenhevoskasvattaja