Kolumni

Maaseudulla asuvien ihmisten halutaan sietävän suden lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä

Suomen epäonnistuneesta susipolitiikasta Eurooppaan kirjelmöineet vaativat sietämisen lisäksi käyttämään nykyistä enemmän aikaa sekä rahaa suurriista­virka-apuun.

Suomen susipolitiikkaan pitää puuttua vakavasti, kirjelmöi joukko kotimaisia ja kaksi eurooppalaista luontojärjestöä Luonto-Liiton johdolla Euroopan komissiolle kaksi viikkoa sitten.

Luonto-Liiton tiedotteen mukaan kotimainen susipolitiikka kiteytyy tällä hetkellä kilpajuoksuun riistahallinnon, hallinto-oikeuksien ja luontoa puolustavien tahojen välillä sekä suden salametsästykseen.

Tässäkö ovat kaikki osapuolet, joita luontojärjestöjen mielestä susipolitiikkaan liittyy?

Listauksen ulkopuolelle on minun nähdäkseni jäänyt susipolitiikan keskeisin osapuoli eli paikalliset ihmiset, heidän arkensa, pelkonsa, turvattomuuden kokemukset ja elinkeinon harjoittaminen.

Hehän kuvainnollisesti toimivat kilpailun koollekutsujina hakemalla sutta koskevaa poikkeuslupaa. Kilpajuoksu alkaa siitä hetkestä, kun Suomen riistakeskus tekee myönteisen poikkeuslupapäätöksen.

Miten Suomen epäonnistunut susipolitiikka on vaikuttanut susien tunnettuun kuolleisuuteen viime vuonna?

Poronhoitoalueella ammuttiin vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla seitsemän sutta. Muun Suomen alueelta turvallisuusperusteisella luvalla tapettiin yksi susi, poliisin määräyksestä kuusi, liikenteessä kuoli seitsemän, muusta syystä kuoli kaksi ja poliisi tutkii kolmea tapausta. Näistä kahdessa selvitetään pakkotilan edellytysten täyttymistä.

Eli yhteensä 19 kuollutta, joista riistakeskuksella on tieto. Kun listaa lukee läpi, pitänee kilpajuoksun osapuoliksi nostaa myös liikenne ja poliisi.

Tiedotteessa todetaan, että sudentappoluvat pitävät yllä toivetta sudettomasta maaseudusta ja sudesta kielteisenä ilmiönä. Samaan hengenvetoon vaaditaan panostamaan huomattavasti nykyistä enemmän vahinkoja tai pelkoa aiheuttavien susien karkottamiseen.

Mielenkiintoisia ajatuskulkuja. Maaseudulla asuvien ihmisten pitäisi sietää lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä ja sietämisen lisäksi vielä käyttää aikaa sekä rahaa suurriista­virka-apuun nykyistä enemmän!

Siis sen lisäksi, että suden kanta-arvioon tarvittavien Tassu-havaintojen ja suden ulostenäytteiden kerääminen lepää jo nyt vahvasti suurpetoyhdyshenkilöiden ja muiden vapaaehtoisten harteilla.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Tässäkö ovat kaikki osapuolet, joita luontojärjestöjen mielestä susipolitiikkaan liittyy?

Lue lisää

Kaikkien alojen asiantuntijat ärsyttävät

Yle uutiset: Sallassa susien yli moottorikelkalla ajaneen henkilöllisyys ei selvinnyt – tutkinta keskeytettiin

Vetoomus ympäristöministeriöön: Hanhilupien päätökset halutaan Pohjois-Karjalaan

Kävikö susi mahdollisesti koiraa ulkoiluttaneeseen henkilöön kiinni Kauhajoella? Pohjanmaan poliisi selvittää asiaa