LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Raudat tassuunsa saaneen karhun tapaus on yhtä fantasiaa ja propagandaa

Itse asiassa Joensuun karhutapauksen hoito on ollut hyvin poikkeuksellista, lieneeköhän se sitä poliittisuutta sitten?

Karhu tarvitsee apua, ei luoteja. Näin kirjoitti eläinfilosofi Elisa Aaltola Twitterissä. Hän vaatii Itä-Suomen poliisia perumaan lopetusmääräyksen, joka koskee Joensuussa liikkuvaa naaraskarhua, jolla on pienpetojen pyyntiin tarkoitetut pyydysraudat tassussa ja neljä pentua.

Aaltolan mukaan pelastustiimi on heti valmiina toimimaan karhun hyväksi ampumisen sijaan. ”Tiimiin kuuluvat nukutuskivääri, eläinlääkäri ja karhuja nukuttanut huippuasiantuntija.”

En ole filosofi, enkä edes Havukka-ahon ajattelija, rohkenen kuitenkin osallistua keskusteluun.

Ihan aluksi piirtelen suuntaviivoja fantasiaminästäni. Fantasiaminä pakastaisi, hilloaisi, soseuttaisi ja ryöppäisi loppukesästä syksyyn, hoitaisi sekä lihas- että juoksukunnon tikkiin itselleen ja koirilleen, olisi loistava haulikkoampuja ja metsästäjä, saisi kodin ja kotipihan kukostamaan, hankkisi skuupit lehteen, kaiken kruununa olisi lempeä sekä ymmärtäväinen äiti ja vaimo.

Eikö kuulostakin upealta, vai kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? No siksihän se on fantasiaminä.

Pelastustiimi, johon kuuluvat nukutuskivääri, eläinlääkäri ja karhuja nukuttanut huippuasiantuntija, kuulostaa minun korviini fantasiayhteiskunnalta.

Itä-Suomen poliisi totesi yksiselitteisesti tiedotteessaan, että yksityishenkilöiden värvääminen apuun ei ole mahdollista tehtävän vaarallisuuden, vastuukysymysten ja lääkeaineiden luvanvaraisuuden takia.

Eläinfilosofi Aaltola kysyy Twitterissä, onko emokarhua koskeva päätös poliittinen? Siitä en tiedä, mutta pelastustiimistä, armosta, eettisyydestä ja elämän arvostamisesta kirjoittaminen sekä puhuminen tuntuvat tässä yhteydessä propagandalta.

Itse asiassa Joensuun karhutapauksen hoito on ollut hyvin poikkeuksellista, lieneeköhän se sitä poliittisuutta sitten? Ei loukkaantuneille karhuille ole aiemmin hommattu häkkejä, jotta ne saataisiin kiinni ja eläinlääkärille.

Loukkaantuneita karhuja on toki ollut, esimerkiksi liikenteessä tai metsästyksen yhteydessä haavoittuneita.

Lieksassa on muun muassa jouduttu kerran lopettamaan junan kanssa kolaroinut naaraskarhu, jolla oli pennut. Pennut säästettiin ja niiden pärjäämistä seurattiin. Seuraavana keväänä pentukolmikosta tehtiin havaintoja.

Tässä tapauksessa tiimiin kuuluivat kiväärit, suurriista­virka-apuhenkilöt, erinomaiset metsästyskoirat ja poliisi.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja

Pelastustiimi, johon kuuluvat nukutuskivääri, eläinlääkäri ja karhuja nukuttanut huippuasiantuntija, kuulostaa minun korviini fantasiayhteiskunnalta.

Lue lisää

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

IS: Haavoittunut hirvi runteli metsästäjää Kiuruvedellä – "Helpompi luetella, mikä paikka ei ole kipeä"

Pienpetoraudat jo neljännellä karhulla – metsästyksen hyväksyttävyys ei kestä tällaisia kesiä

Itä-Suomen poliisilla on tutkinnassa kaksi karhujahdissa tapahtunutta metsästysrikosta