Miten Suomen 50 parasta ravintolaa on valittu, kun Helsinki voittaa koko muun maan 9–1? - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Miten Suomen 50 parasta ravintolaa on valittu, kun Helsinki voittaa koko muun maan 9–1?

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -kilpailun tänä, viime ja toissa vuoden kymmenen kärjessä loisti yhdeksän helsinkiläistä ja yksi turkulainen ravintola. 50 ravintolan listalla yli puolet oli aikaisemmin helsinkiläisiä, tänä vuonna 33 sijaitsee Helsingissä ja 17 muualla maassa.

Herää kysymys, miten parhaat ravintolat on valittu.

Kilpailun järjestää Viisi Tähteä -ruoka-alan media, joka kutsuu noin tuhat alan ammattilaista äänestämään suosikkejaan. Kutsutuista noin kolmasosa on pääkaupungista.

Päätoimittaja Eeropekka Rislakin mukaan maantieteellisen tasapainon ylläpitäminen on vaikeaa, koska määrällisesti laatu keskittyy kiistatta Helsinkiin ja muualla Suomessa potentiaalisten ravintoloiden sekä alan huippuammattilaisten määrä on pääkaupunkiseutua vähäisempi.

"Sille emme voi mitään", hän toteaa.

Äänestäjät joutuvat perustelemaan valintansa, mikä Rislakin mukaan saattoi väsyttää osan äänestäjistä. Osa ei äänestä, koska ei mielestään ole käynyt riittävästi eri ravintoloissa. Tänäkin vuonna vain 350 palautti koko äänestyslomakkeen eli lähes kaksi kolmasosaa jätti äänestämättä.

Niinpä esimerkiksi viime vuoden parhaiden ravintoloiden listalla oli vain yksi ravintola Joensuusta, yksi Lohjalta, yksi Kangasalta, yksi Inarista, yksi Oulusta ja yksi Porvoosta.

Kaikki muut, yli 40 ravintolaa, olivat Helsingistä, Tampereelta tai Turusta.

Lopputulos ei välttämättä tarkoita sitä, että Suomen parhaita ravintoloita eivät olisi muut kuin listalle päässeet.

Minultakin kysyttiin ääniä. Mutta onko reilua vaikkapa Lappeenrantaa tai Kajaania kohtaan, että äänestän, vaikka olen käynyt viime vuonna ravintoloissa vain Helsingissä ja Porvoossa?

Lue lisää:

Suomen parhaaksi ravintolaksi valittiin Helsingin Palace, raaka-aineissa korostuvat pohjoiset maut

Lue lisää

Suomen parhaaksi ravintolaksi valittiin Helsingin Palace, raaka-aineissa korostuvat pohjoiset maut

Turku, Tampere ja Porvoo kiilasivat ravintolahuippujen listalle – Puolet parhaista paikoista muualla kuin Helsingissä

Mukava yllätys mökillä: viisi kiloa joutsenensontaa

Rauman investointi käänsi Suomen suurimman sahaajan suunnan