Suomen parhaaksi ravintolaksi valittiin Helsingin Palace, raaka-aineissa korostuvat pohjoiset maut
Ainoa kymmenen kärkeen yltänyt ravintola Helsingin ulkopuolella on Turun Kaskis.Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen mukaan tällä hetkellä maan paras ravintola. Voitto oli selvä.
Seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Baskeri & Basso Bistro, Inari ja Olo. Kahden edellisen vuoden voittaja, helsinkiläinen Grön, oli viides. Listan tulokset julkistettiin tänään avautuneilla Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa.
Äänestykseen osallistui noin 350 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Palace äänestettiin myös voittajaksi kolmessa eri kategoriassa. Se oli ykkönen sarjoissa Paras ruoka, Paras kalaravintola ja Paras kahvi. Ravintolalla on myös yksi Michelin-tähti.
” Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa perusteluissa Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.
Äänestyksessä kuusi seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Baskeri & Basso Bistro (Paras palvelu ja Paras työnantaja). Ravintola tunnetaan myös nimellä BasBas.
Seuraavina olivat Inari, Olo, kahden edellisen vuoden voittaja Grön, Vinkkeli ja Savoy. Paras Helsingin ulkopuolinen ravintola oli kahdeksanneksi sijoittunut Kaskis Turusta.
Varsinkin listalle nousijoista on tehtävissä johtopäätös, että pohjoiset maut ja keittiö ovat nostaneet arvostustaan.
”Viime vuonna klassisuus ja klassinen keittäminen nousivat selvästi trendiksi, joka vahvistui tänä vuonna entisestään. Taustalla on tarve löytää vakaa peruskallio epävarmoina aikoina", Rislakki kuvailee.
Hänen mukaansa tämän vuoden ilmiö on pohjoisten raaka-aineiden ja keittiön esiin nousu Lapin voimalla.
”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia, esimerkiksi Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea ja saaristoa”, Rislakki jatkaa.
Ensimmäistä kertaa äänestyksessä annettiin myös palkinto henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle. Ammattilaisten ammattilainen on pitkän linjan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo-Groupista Helsingistä.
Lue lisää:
Kommentti: Miten Suomen 50 parasta ravintolaa on valittu, kun Helsinki voittaa koko muun maan 9–1?
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020
1. Palace, Helsinki
2. Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
3. Inari, Helsinki
4. Olo, Helsinki
5. Grön, Helsinki
6. Vinkkeli, Helsinki
7. Savoy, Helsinki
8. Kaskis, Turku
9. Ora, Helsinki
10. Demo, Helsinki
11. C, Tampere
12. Kuurna, Helsinki
13. Alexanderplats, Helsinki
14. Tapio, Posio
15. Muru, Helsinki
16. Mami, Turku
17. Ultima, Helsinki
18. Finnjävel, Helsinki
19. Nolla, Helsinki
20. Wino, Helsinki
21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Ostroferia, Oulu
23. Aanaar, Inari
24. Ravinteli Huber, Tampere
25. Ravinteli Bertha, Tampere
26. Nokka, Helsinki
27. Kakolanruusu, Turku
28. SicaPelle, Porvoo
29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30. Kajo, Tampere
31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
33. Paakari, Kangasala
34. Pastis, Helsinki
35. Hello Stranger, Helsinki
36. Yes Yes Yes, Helsinki
37. Kosmos, Helsinki
38. Farang, Helsinki
39. Ragu, Helsinki
40. Penélope, Helsinki
41. Local Bistro, Joensuu
42. Nude, Helsinki
43. Maannos, Helsinki
44. Spis, Helsinki
45. Gaijin, Helsinki
46. Plein, Helsinki
47. Smör, Turku
48. Sikke's, Helsinki
49. Ludu, Turku
50. Old Boy BBQ, Helsinki
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


