Kommentti

Kirjallinen keskustelu klassikoista kaipaa vielä enemmän lukijan kunnioitusta

Ylimitoitettu traagisuus nousee monissa klassikkokirjoissa pääosaan.

Jos sanon lukeneeni lukiossa sekä Gustave Flaubertin Rouva Bovaryn että D.H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastajan, tiedätkö syyn?

Molemmat ovat klassikoita, jotka joutuivat ilmestyessään mustalle listalle moraalittoman sisältönsä vuoksi.

Sensuellia Lady Chatterleyn rakastajaa suosittelen lämpimästi, erityisesti vehreän alkukesän iloksi. Rouva Bovaryn moralistiseen tragediaan petyin kovasti. Ylimitoitettu traagisuus nousee pääosaan myös monissa muissa klassikoissa.

Itse suhtaudun siihen piirteenä hyvin nuivasti. Kun hahmot aiheuttavat surkean kohtalonsa itse, pidän heitä ja kirjailijaa tyhminä. Jos kirjailija laittaa heidät pakkorakoon, pidän kirjailijaa julmana. Varsinkin naisten ja lasten kärsimykseen olen hyvin kyllästynyt.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, voiko taiteilijan mielipiteet erottaa hänen tuotannostaan. Samalla käydään keskustelua siitä, voidaanko epäinhimillistävä sisältö sallia mestarillisen tyylin varjolla.

Keskustelu menee helposti jähnäämiseksi, jossa teosta ja sen tekijää puolustetaan tämän neroudella. Yllättävän moni ottaa idolinsa kritiikin henkilökohtaisena loukkauksena.

Klassikoiden arvo muodostuu kuitenkin vasta siitä, miten hyvin ne kestävät kritiikkiä ja tulkintoja. Kirjailijat ovat vastuussa teoistaan ja julistamistaan mielipiteistään, kuten muutkin ihmiset.

Kaipaan kirjalliseen keskusteluun vielä enemmän lukijan kunnioitusta. Kulttuuri rakentaa käsitystämme siitä, mikä on normaalia ja hyväksyttävää. Esimerkiksi ihmisarvon korostaminen ei ole vieläkään niin itsestään selvä asia kuin toivoisimme.

Joskus klassikot kaipaavat kontekstia. Rouva Bovarykin on hyvä kuvaus aikansa ranskalaisyhteiskunnasta.

Lue lisää: Kirjallisuuden klassikot voivat olla pakkopullaa, mutta niitä myös rakastetaan – Kiinnostus syntyy lukuharrastuksen syventyessä

Lue lisää

Yle uutiset: Tuore kirjajärkäle valottaa suomalaisen bluesin historiaa – Nastolan bluespojat kertoo päijäthämäläisen bluesin synnystä

Kirjallisuuden klassikot voivat olla pakkopullaa, mutta niitä myös rakastetaan – Kiinnostus syntyy lukuharrastuksen syventyessä

Isä vankilassa ja mummi kuolemankielissä – uudet lastenkirjat kertovat nykyajan möröistä ja kummituksista

Kirjojen suurkuluttajat eivät ole enää pelkästään keski-ikäisiä naisia – koronakriisi lisäsi lukuharrastusta