LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kommentit

Metsääsi hoitanut: Ole ylpeä työstäsi

Metsätalouden kohdalla ilmastosyyllistäminen tuntuu aivan erityisen oudolta.

Näinä aikoina ilmaston vihollisen viittaa tungetaan yllemme jatkuvasti. Syötkö lihaa? Ajatko polttomoottoriautolla? Hakkaatko metsää?

Metsän kohdalla syyllistäminen tuntuu erityisen oudolta. Metsät ovat kallisarvoisin hiilinielumme. Ilman nykyisiä metsävaroja Suomen päästötase – jota fossiiliset polttoaineet rumentavat – näyttäisi huomattavasti huonommalta kuin nyt.

Keskustelin erään metsiään taitavasti hoitaneen metsänomistajan kanssa. Hän kertoi pitäneensä vuosikymmeniä tarkkaa kirjanpitoa siitä, miten puuvarat ja metsien kasvu ovat kehittyneet. Ja paljon oli tapahtunut: metsien kasvu oli lähes kaksinkertaistunut huolellisen omistajan hoidossa.

Keskustelun päätös jäi kaihertamaan. ”Vaikka voiko näistä enää puhuakaan”, metsänomistaja totesi.

Voi. Ja pitää. Metsiensä hoitajat ovat tehneet hyvää työtä, joka auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta – vaikka sitä ei ole osattu ajatella silloin, kun taimia on istutettu ja metsiä harvennettu. Se, että suomalaiset metsät ovat hiilinielu, ei myöskään ole mikään itsestäänselvyys. Esimerkiksi palojen ja tuhojen riivaamassa Kanadassa metsät ovat päästöjen lähde.

Lue myös:

Tehometsätalouden perintö: Puumäärä kasvoi hurjasti ja hiilidioksidille syntyi superimuri – vesistöt ja monimuotoisuus ottivat takkiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Saksasta Euroopan uudistajaksi?

MTK–Pohjois-Suomi Luken raportista: "Alueemme kehittyvä maatalous ei ole valmis uhraamaan peltoja suojelualueeksi"

Soijaa kaukaa vai lihaa läheltä?