Rakentaminen

MTK pelkää rakentamisen hankaloituvan maaseudulla ja kustannusten nousevan hiililaskennan myötä

MTK painottaa, että hajarakentaminen saattaa olla merkittävä vetovoimatekijä muuttotappiokunnalle.
Johannes Tervo
MTK:ssa toivotaan, että maankäyttö- ja rakennuslain uudistus sujuvoittaisi ja halventaisi rakentamista.

MTK:n lakimies Leena Kristeri on varma, että ilmastonmuutoksen hillinnän painottuminen maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa johtaa kaupunkirakenteen tiivistämiseen sekä hajarakentamisen tiukempaan sääntelyyn.

YM:stä vakuutetaan, ettei kaavoitukseen ole tulossa tiukennuksia, mutta Kristerin mukaan lain valmistelussa on väläytetty niin sanottuja "no go -alueita", joihin ei pääosin saisi rakentaa.

MTK painottaa, että hajarakentaminen saattaa olla merkittävä vetovoimatekijä muuttotappiokunnalle, koska maallemuuttajat eivät välttämättä halua taajamaan.

Kristeriä mietityttää, kuinka paljon vaatimukset rakennusten hiilijalanjäljen laskemiseksi nostavat rakentamisen kustannuksia. Hän toivoo, että lakiuudistus ennemminkin sujuvoittaa ja halventaa rakentamista.

Lue myös:

Katso tästä, millaisiin rakennushankkeisiin tarvitaan tulevaisuudessa uudistuva rakentamislupa – "Lakiuudistus tuo vapauksia rakentajille"

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja

Lue lisää

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja

Rakennuksen hiilijälkeen vaikuttaa moni tekijä

Kunta-aktiivi: Väljää ja tautiturvallista kylärakentamista pitäisi tukea lakiuudistuksella – "Raitiovaunuja rakentamalla hiiltä ei sitoudu"

Leppä: Keskusta ei hyväksy lakiuudistukseen suunniteltuja viherväyliä ilman kunnollisia korvauksia maanomistajille – "Omaisuuden suoja on perusoikeus"