Rakentaminen

MTK pelkää rakentamisen hankaloituvan maaseudulla ja kustannusten nousevan hiililaskennan myötä

MTK painottaa, että hajarakentaminen saattaa olla merkittävä vetovoimatekijä muuttotappiokunnalle.
Johannes Tervo
MTK:ssa toivotaan, että maankäyttö- ja rakennuslain uudistus sujuvoittaisi ja halventaisi rakentamista.

MTK:n lakimies Leena Kristeri on varma, että ilmastonmuutoksen hillinnän painottuminen maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa johtaa kaupunkirakenteen tiivistämiseen sekä hajarakentamisen tiukempaan sääntelyyn.

YM:stä vakuutetaan, ettei kaavoitukseen ole tulossa tiukennuksia, mutta Kristerin mukaan lain valmistelussa on väläytetty niin sanottuja "no go -alueita", joihin ei pääosin saisi rakentaa.

MTK painottaa, että hajarakentaminen saattaa olla merkittävä vetovoimatekijä muuttotappiokunnalle, koska maallemuuttajat eivät välttämättä halua taajamaan.

Kristeriä mietityttää, kuinka paljon vaatimukset rakennusten hiilijalanjäljen laskemiseksi nostavat rakentamisen kustannuksia. Hän toivoo, että lakiuudistus ennemminkin sujuvoittaa ja halventaa rakentamista.

Lue myös:

Katso tästä, millaisiin rakennushankkeisiin tarvitaan tulevaisuudessa uudistuva rakentamislupa – "Lakiuudistus tuo vapauksia rakentajille"

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja

Lue lisää

Lisää epävarmuutta maanomistukseen – lakimuutos tuo maakuntakaavoihin viherväyliä: "Tavoitellaan metsien osittaista suojelua ilman maanomistajalle maksettavia korvauksia"

"Yritysten rooli yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa on suuri", toteaa HKScanin Tero Hemmilä hiilineutraaliustavoitteesta

Korona tahditti taloutta ja talousuutisia

Finnwatch: Tuontituotteiden päästöt monelle yrityksille yhä arvoitus – päästötietoja ja vähennystavoitteita tarvittaisiin