Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Rakentaminen

Katso tästä, millaisiin rakennushankkeisiin tarvitaan tulevaisuudessa uudistuva rakentamislupa – "Lakiuudistus tuo vapauksia rakentajille"

Haja-asutusalueella rakennuspaikan vähimmäispinta-ala putoaa kahdesta tuhannesta neliömetristä tuhanteen, ellei kunta toisin määrää.
Jaana Kankaanpää
Kaikenlaiseen asuinrakentamiseen tarvitaan jatkossakin rakentamislupa.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa on tarkoitus luopua jaosta rakennuslupaan ja toimenpidelupaan ja siirtyä yhteen rakentamislupaan. Se koostuisi rakennuksen sijoittamis- ja toteuttamisluvasta.

Pelkän sijoittamisluvan voi hakea erikseen.

"Mahdollisuus sijoittamisluvan hakemiseen erikseen helpottaa tilanteita, jossa ei ole täysin selvää, voiko aiottu rakennushanke sijoittua suunniteltuun paikkaan", selventää hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä.

Martinkaupin mukaan lakiuudistus tuo vapauksia rakentajille.

"Jotkin hankkeet, jotka tällä hetkellä tarvitsevat luvan, eivät sitä tulevaisuudessa enää tarvitsisi."

Haja-asutusalueella rakennuspaikan vähimmäispinta-ala putoaa kahdesta tuhannesta neliömetristä tuhanteen, ellei kunta toisin määrää.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus lähtee lausuntokierrokselle kevättalvella. Lakiehdotus on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn tällä hallituskaudella.

Lue myös:

MTK pelkää rakentamisen hankaloituvan maaseudulla ja kustannusten nousevan hiililaskennan myötä

Kaupungeissa rakennetaan usein vetisille maille ilmastoa kuormittaen – lakiuudistus pistää kunnat miettimään vähäpäästöisiä rakennuspaikkoja

Uudistettu rakentamislupa vaadittaisiin näihin

  • Uudistuneessa maankäyttö- ja rakennuslaissa rakentamislupaa edellytettäisiin näiltä hankkeilta:
  • Asuinrakennus
  • Kooltaan vähintään 30 m2 tai 120 m3 rakennus
  • Kooltaan vähintään 50 m2 katos
  • Yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi henkilöä
  • Vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
  • Vähintään 2 m2 valaistu mainoslaite
  • Eenergiakaivo
  • Erityistä toimintaa varten rakennettava alue, joka vaikuttaa ympäröivien alueiden käyttöön
  • Lähde: YM

Lue lisää

Kaupan liiton Mari Kiviniemi haluaa nykyistä paremmat mahdollisuudet erikoiskaupalle keskustojen ulkopuolella: "Kauppa mieluusti näkisi tämän erityissääntelyn poistuvan"

Elinkeinoelämän järjestöt lyttäävät maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen – MTK:n Marttila: "Missä viipyy lunastuslain uudistus?"

Esitys luonnonsuojelulaiksi lähdössä lausunnoille jo ennen kesälomia – poliittinen sopu on ministeri Lepän mukaan saavuttamatta

Yle uutiset: Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on pääosin hylännyt valitukset Kemijoen Sierilän voimalaitoksen rakennusten poikkeusluvista ja rakennusluvista