Uutiset

Ypäjällä ostajan markkinat, kasvattajien tunnelmat kaksijakoisia

Myyntien osuus romahti heikoimmaksi vuosikymmeneen eli sisäänhuutoja ja ilman tarjousta jääneitä oli Ypäjän huutokaupassa perjantaina paljon. Toisaalta keskihinta pomppasi lähes neljänneksen 19-vuotisen huutokauppatilaston uudeksi ennätykseksi.
Kaijaleena Runsten
Paitsi että varsoja esiteltiin ostajille iltapäivällä ennen huutojen alkua, niitä totuteltiin Hevosopiston maneesiin ja esittelykehään.

Yhdet Ypäjän illan iloisimmat ostajat nähtiin, kun Anja Pikkaraisen kasvattama Royal Force (RC Royalty – Ferraras Girl 11,7 – Victory´s Force 11,4) löysi uuden kotitallin Kotkasta.

"Olimme katselleet tätä jo ennalta ja paikan päällä tykästyttiin sitten kovasti", iloitsi Kati Eriksson.

Listalla oli muutama muukin kiinnostava, mutta tämä oli paikan päällä tehtyjen vertailujen jälkeen ykköskohde halliin mentäessä.

Erikssonin ja miehensä Kalle Sundbergin tallissa asuu puolentusinaa hevosta, joista omia ravureita on ennestään kaksi. Toinen niistä on juuri eläköitynyt ja toinen pääsi kilpailu-uran alkuun, joten tulokkaan myötä treenihevosten määrä pysyy ennallaan.

Myyntihinta oli 16 500 euroa (20 889,20 veroineen ja huutokauppakuluineen) eli ori oli kaupan neljänneksi kallein. Oriin emälinjalta löytyy muun muassa 9,6-aikainen 5-vuotias Tae Kwon Deo, joka on tienannut liki 2,5 miljoonaa kruunua.

Emä jätti ennen Suomeen tuloaan Ruotsiin orille toistaiseksi 13,4 ja 14,1-aikaiset puolisiskot.

Tommi Ala-Nikkola löysi sen mitä hän Ravinetin haastattelussa lähti hakemaankin. Tavoitteena oli löytää uudelle 10 osuuden kimpalle varsa, jonka hankintahinta olisi veroineen alle 10 000 euron.

MAS Gina (Jontte Boy – Woman of Honor – Yankee Glide) oli ilmajokelaisen listalla jo ennalta. "Sain siis tosi mieluisen hevosen, kun se oli paikan päälläkin todella hieno. Yritin kyllä paria muutakin, mutta niiden hinnat karkasivat."

Tamman hinta oli 5 500 euroa eli veroineen ja huutokauppakuluineen 6.986,40.

Yksi kimppa on siis perusteilla mutta toistakin hän kaavailee.

"Ostoksille on tämän perusteella kyllä helppo lähteä. Todella hienoja varsoja oli tarjolla."

Tasoa kiitteli myös Timo Korvenheimo, joka huusi kaksi Saharan ravitallin kasvattia. Sahara Applause (isä RC Royalty) tulee perustettavalle kimpalle ja toisen hän osti asiakkaalle tilauksesta.

"Oikein hyvännäköisiä varsoja oli tarjolla. Näistä syntyy varmasti monia kiinnostavia kimppoja", hän arvioi.

Muutkin valmentajat olivat siis ahkerasti liikkeellä.

Korvenheimon tavoin kahden varsan kanssa tallille palasivat Emma Väre, Kaisa Toivonen, Teemu Okkolin ja Tapio Perttunen.

Kaupoilla kävivät myös Hannu Laakkonen, Markus Porokka, Antti Ojanperä, Jonny Länsimäki, Juhani Tapani, Maarit Ollikainen, Nina Pettersson-Perklén, Joni-Petteri Irri, Christa Packalen, Jyrki Filatoff ja Veli-Erkki Paavola.

Hinnakkaimmaksi niistä nousivat Okkolinin huutama Big Swig Swamp (illan ainoa, jolla isänä S.J´s Photo) 19 500 euroa sekä Ojanperän 14 500 euron verottomalla hinnalla huutama MAS Gunnar (isä Jontte Boy).

Kasvattajien puolella koettiin samaa tuskaa, joka toistuu kotimaan markkinoilla vuodesta toiseen. Varsojen taso on noussut vuosi vuodelta, ja tänä vuonna varsojen myyntiä edisti myös se, että yhtä useammasta oli ennalta katsovissa video. Laadukkaista varsoista suuri osa päätyi joko myyntiin alle siitosmaksujen tai sitten ne huudettiin sisään.

Yli 20 000 euron ei nimittäin noustu kuin yhden varsan kohdalla. Tai yli tai liki 20 000 euron huutoja kyllä kuultiin, mutta niistä huudettiin sisään sellaiset suvukkaat varsat kuin erinomaista tammalinjaa edustava Sahara Maneater ja Sahara Peyoten puolisisko Sahara Acacia (molempien isä RC Royalty), Stonecapes Violet (ainoana isä Ready Cash) ja Edward Snipes (isä Maharajah).

Myytyjen hevosten osuus jäi sisäänhuutojen ja ilman tarjousta jääneiden suuren määrän vuoksi heikoimmaiksi sitten vuoden 2010. Vain 65 prosenttia paikan päällä olleista 92:sta sai ostajan.

"Äsken juuri keskustelimme parin kasvattajan kanssa, että "itsensä kiusaamista" tämä on, kenelle meistä enemmän ja kenelle vähän vähemmän", totesi myynnin loputtua Oskari Mäenpää Saharan ravitallista.

"Tuskin tänne hevosiaan myyntiin tuoneista kukaan on täysin tyytyväinen, ostajista niitä kyllä varmasti löytyy."

Mäenpää korosti kommentoivansa tilannetta omasta näkövinkkelistään, ei Starinitan hallituksen jäsenenä. Kotimaisten kasvattien kokonaiskauppaa on syytä arvioida vasta myöhemmin, kun syksyn myyntien tilanne alkaa näkyä.

"Sinänsä olen kyllä hyvällä fiiliksellä, kun kaikista koronan tuomista epävarmuuksista huolimatta tämä saatiin järjestettyä ja myyntikin sujui hyvin."

Mäenpää toteaa, että vaikka hän ja puoliso Petra Huhti päätyivät huutamaan sisään useamman kasvateistaan, ostajia löytynee aiempien vuosien tapaan huutokaupan jälkeenkin.

MAS Breedingin Martti Ala-Seppälä oli samoilla linjoilla kokonaistilanteesta.

"Tämä on suomalaista hevosmarkkinaa. Näin tämä vaan toimii. Suomen hinnoista kun puhutaan, täällä myytiin nyt ihan mukavasti. Mutta realistisesti ajatellen moni varsa jäi liian halvaksi ja osa ihan liian halvoiksi", hän totesi.

Huutokauppa siis toimii eräänlaisena markkinoinnin osana, joskin se on valmisteluineen työläs sellainen.

Ala-Seppälä totesi ymmärtävänsä kollegoiden tuskan ja myös sen, että päädyttiin huutamaan sisään. Hän noudatti omien kasvattiensa kanssa aiempien vuosien linjaa, että kaikki paikalle tuodut myös myytiin.

Ala-Seppälä kasvateissa oli useampi Kivisaaren oriasemalla astuneesta Jontte Boysta. "Siitä ja Mavens Waysta tulleet varsat tuntuivat käyvän huutokaupan yleiseen tasoon nähden hyvin kaupaksi."

Tammojen heikko menekki ja oreja selvästi alemmiksi jääneet hinnat pistivät niin Ala-Seppälän kuin muidenkin silmään. "Ehkä siinä on mietinnän paikka Hippokselle ja radoille, miksi tammojen arvoa kilpahevosina ei nähdä", hän tuumasi.

Uutisesta korjattu nimivirhe 12.9. kello 20:41: huutokaupoilla oli luonnollisesti Timo Korvenheimo.

Myynnit hevosittain Starinitan verkkosivulla

Lue myös: Pikkuveljen vuoro valloittaa – Ignacio oli huutokaupan kallein

Viime vuoden huutokaupan satona uusi hintaennätys

Keskihinta +23% viime vuodesta

  • Vuotiaita lämminverisiä myytiin 89 varsasta 59 (82 prosenttia) ja kolmesta myynnissä olleesta suomenhevosesta vain yksi.
  • Kallein varsa oli Ignacio (36 000 euroa / 45 562, 80 euroa veroineen). Big Swig Swampin jälkeen seuraavaksi kalleimmat olivat Stonecapes Vincens (18 500e) ja Royal Force.
  • Sisäänhuudoista huolimatta myytyjen hevosten keskihinta nousi viime vuotta paremmaksi. Keskimäärin myyty hevonen maksoi 7 287,50 euroa eli kuluineen yli 9 000 euroa.
  • Viime vuoden 5 911 eurosta noustiin peräti 23 prosenttia.
  • Aiempi paras keskihinta saavutettiin vuonna 2017, kun raviliigavarsojen ostot nostivat keskiarvon 7 008 euroon.
  • Silmiin pistävää oli iso ero orien ja tammojen välillä. Orien keskihinta oli 8 879 euroa eli lähemmäs kaksinkertainen verrattuna tammojen 4 750 euroon.
  • Suomenhevosia oli myynnissä viime vuotta selvästi vähemmän. Niistä vain yksi myytiin vaatimattomalla hinnalla 3 250 euroa.
  • Sisäänhuutojen osuus oli lämminverisillä 22 ja suomenhevosilla 33 prosenttia.
  • Tarjouksetta jäi lämminverisistä kuusi ja suomenhevosista 33 prosenttia.
  • Starinitan huutokauppojen hintaennätys syntyi viime vuonna, kun Ignacion puoliveli Impulso nousi 41 500 euroon (noin 52 000 euroon).

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: karkulaishevosesta Seinäjoen keskustassa Prix d'Ameriquen "Napoleoniin"

Sahara valtaa alaa: ulkomaan huippuoriit ja kovan sisarussarjan Muscle Hillin poika uutuuksina

Kempin kasvatti Venerate valittiin USA:n vuoden kaksivuotiaaksi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video