Uutiset

Rovaniemellä ravataan sunnuntaina jo kello 11 alkaen - ”Äkkiä tuli tämä lämpöaalto”

Sunnuntain ainoat ravit maassamme juostaan Rovaniemellä. Kevät kiitää myös napapiirille, ja tämän vuoksi ravit aloitetaan jo kello 11.
Vielä ennen Rovaniemen 19. maaliskuuta kisattuja kauden avausraveja olosuhteet olivat talvisen vakaat. Sittemmin kevät on alkanut kiiruhtaa napapiirille etuajassa.

Rovaniemen Toto5-kisojen piti alkaa sunnuntaina kello 13, mutta järjestäjät päättivät aikaistaa ravien alkua kahdella tunnilla. Koelähdöt ajetaan kello 10.15 ja 10.30. Totolähtöihin edetään kello 11. Ravit päättyvät noin kello 14.30. ”Varaslähtö” otetaan radan kunnon varmistamisen vuoksi.

 

”Sunnuntaipäivälle on luvattu vesisadetta ja plussaa neljä-viisi astetta. Koetetaan ehtiä sateen alta pois”, valaisee Rovaniemen Mäntyvaaran toimitusjohtaja Sari Jauhojärvi.

 

”Rata laitettiin heti maanantaina kiinni. Kaviouraa on pidetty jäällä, ja päälle on ajettu lunta. Viime yönä oli onneksi pakkasta, ja se pelasti paljon. Nyt tykitettiin päälle vielä lisää lunta, ettei rata ala pettää pohjasta. Vasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kuoritaan pinta karhulla pois. Päälle lisätään sitten hiekkaa tarpeen mukaan.”

 

Jauhojärvi sanoo, että sunnuntaina ravataan hiekkapintaisella talviradalla.

 

Jaaran Antin kanssa on oltu yhteydessä monta kertaa päivässä. Antille on lähetetty radasta kuvaa ja videota, ja hän on ohjeistanut meitä hyvin. Eilen kun kokeiltiin porata ruuvimeisselillä kaviouraa, niin se oli ihan jäässä. Sulamis- saati perumisvaaraa ei pitäisi olla, jos vain mitään yllättävää ei tapahdu. Kaikki voitava on tehty radan eteen”, Jauhojärvi lausuu.

 

Myös ravien siirtäminen Ouluun on ollut keskusteluissa.

 

”Oulussa ajettiin polanne pois maanantaisten ravien jälkeen, ja Jaaran Antin mukaan vasta lauantaina olisi tiedetty, voisiko Oulun radalla ajaa sunnuntaina. Sen vuoksi siirtämismahdollisuus haudattiin”, Jauhojärvi sanoo.

 

”Kevät on täällä Rovaniemellä pari viikkoa normaalia aikaisemmassa, äkkiä tuli tämä lämpöaalto. Olemme seuranneet pitkän ajan ennusteita, ja sen tiesimme, että kauden ensimmäiset ravimme (19. maaliskuuta) päästään ajamaan hyvissä, talvisissa olosuhteissa ja että näiden toisten kanssa joutuu tosissaan taistelemaan.”

 

Jauhojärvellä on raviväelle vielä yksi tärkeä viesti.

 

”Muistakaahan, että sunnuntaina alkaa myös kesäaika”, hän nauraa.

 

Tästä Rovaniemen sunnuntairavien lähtölistoihin.

 

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuorten yli Harstadiin

Hevosyrityksellä monta tukijalkaa: "Kuntoutettavia hevosia ajetaan hangessa ja uitetaan tuossa vieressä Norvajärvessä"

Rovaniemen Magic Monday siirtyy Ouluun

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video