Uutiset

Toto75-voittaja Diesel Degato lopetettiin - ”Hevosen parasta ajatellen tehtiin ratkaisu”

Hamkari Oy:n omistama pikakiitäjä Diesel Degato on lopetettu tänään. Ruuna kilpaili viime vuodet Joni-Petteri Irrin valmennuksessa.
Terhi Piispa-Helisten
Raamikas Diesel Degato valmistautumassa Santtu Raitalan ohjastamana III Divisioonafinaaliin Seinäjoella viime elokuussa. Tuloksena startista oli kunniakas kakkossija Tanpopon jälkeen.

Urallaan 14 kertaa ykköseksi yltänyt ja 21 himmeämpää totosijaa saalistanut Diesel Degato on lopetettu tänään tiistaina. Syynä olivat vakaviksi äityneet polvivaivat.

 

”Ikävä tilanne. Ei tämä puun takaa tullut, sillä tiedettiin, että Diesel Degaton polvissa oli vikaa. Ruuna meni hyvällä hoidolla pari-kolme kautta menestyksekkäästi, mutta nyt tuli eteen pääsemätön paikka”, huokaa omistajataho Hamkari Oy:n edustaja Hannele Mattila.

 

”Diesel Degato oli varsana valmennuksessa Timo Nurmoksella. Jo siellä alkoivat polvivaivat. Ruuna palasi Ruotsista Salmelan Timolle, ja jatkoi pari vuotta sitten Irrin Joni-Petterille. Jo silloin eläinlääkäri sanoi, että polvissa on aika paljon kulumaa.”

 

Toto75-tasolla menestynyt 8-vuotias Diesel Degato ravasi uransa parhaan kauden viime vuonna, ja ruuna kohenteli ennätyksensä lukuihin 11,3. Viimeisen kilpailunsa Diesel Degato juoksi 5. lokakuuta Porissa. Liki 45 000 euroa ansainneen ravurin polviongelmat pahenivat talvella.

 

”Ruuna oli lyönyt hokeilla jalkaansa häjysti, ja siinä tapahtui hevosen tilassa iso harppaus huonompaan. Joni-Petteri sanoi, että Diesel Degatosta on veto täysin pois. Eläinlääkäri tutki hevosen, ja hän kertoi, että tilanne on nyt se, että polvessa luu hinkkaa luuta vasten. Omasta kokemuksestani tiedän, että se ottaa tosi kipeästi”, Mattila miettii.

 

”Eläinlääkärin arvioon perustuen ja eläinsuojeluksellisten näkökulmien vuoksi päätettiin päästää ruuna pois kivuistaan. Kyseessä oli kuitenkin jo 8-vuotias hevonen. Jos olisi alettu hoitaa, niin siinä olisi helposti mennyt vuosi ja näkymät olisivat silti olleet epävarmat. Hevosen parasta ajatellen tehtiin ratkaisu.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusi gallup: Mitä tasoitusajoille tulisi tehdä? Vai tulisiko tehdä mitään?

Elitloppet-kenraali Malmrot: Nurmoksen Seismic Wave lähellä paikkaa

Vain kotimaan kisat Next Directionin kiikarissa - ei Elitloppet

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video