Uutiset

Muistojen kaviourilla: Kauhun hetket raviradoilla - Pattijoen piskuinen ori osasi yllättää yleisön ja omistajansa

Muistojen kaviourilla -juttusarjassa kerrotaan tarinoita takavuosien sankariravureista. Uusi artikkeli ilmestyy aina sunnuntaisin. Tällä kertaa käydään läpi Pattijoen pienen jättiläisen Kauhun värikkäät vaiheet.
Äimäraution arkisto
Kauhu ottaa osansa luotto-ohjastajansa Ahti Antti-Roikon pitelemistä voittokukkasista. Käynnissä ovat vuoden 1990 Suviyön valtias -lähdön seremoniat. Lähtö ajettiin perinteisesti juhannusaattona keskiyön hämyssä. Kauhun vieressä Paavo Impolan poika Pasi. Hän on sittemmin tullut tunnetuksi Kriteriumin voittaneen Pauskerin ja kohti huippua kohoavan Koverin valmentajana.

Varsa oli varreltaan vähäinen, mutta sisultaan suunnaton. Kun vuotta vanhempi veli alkoi laitumella isotella, varsa tarrasi tätä hampaillaan korvasta kiinni ja talutti riitapukarin määrätietoisesti sivuun.

 

Toimitusta seurasi huvittuneena Paavo Impola.

 

”On tuo pienempi ori melkoinen kauhu”, tuumi Pattijoella Olkijoen kylässä maa- ja hevostilaa pitänyt Impola kasvattinsa mahtailua seuratessaan.

 

Ja Kauhu sille pienemmälle oriille nimeksi annettiin.

 

Ilkikurinen Kauhu hoiti harjoitukset kotona laiskansutjakasti. Niinpä kun kilpaura vuonna 1987 käynnistyi, Impola ei tiennyt mitä suojatiltaan odottaa.

 

Yllätys oli tuntuva, kun nelivuotias Kauhu voitti. Ja voitti. Ja voitti vielä sen jälkeenkin. Ori otti uransa aluksi seitsemän ykkössijaa putkeen.

 

Tämä rohkaisi Impolaa ilmoittamaan lahjakkuutensa syyskuun Oulu Express-karsintoihin. Laukka vesitti toiveet finaalipaikasta. Askelvirheensä vahvasti paikannut Kauhu kiiti neljäntenä maaliin, mutta kun tuohon aikaan riitti karsijoita peräti neljään alkuerään, pääsi vain kolme parasta loppukilpaan ja kertoimeen 1,1 isketty Kauhu jäi täpärästi rannalle. Oulu Expressin karsinta oli Kauhun varsavuoden viimeinen kisa.

 

5-vuotiskausi käynnistyi menestyksekkäästi alkukesästä. Todellinen tulikoe oli edessä heinäkuun lopulla, kun Kauhu kävi kamppailemaan Forssan Kuninkuusravien yhteydessä ajetun Pikkukunkun voitosta.

 

Vastassa oli ikäluokan parhaita, eikä Impola uskonut omansa kamppailevan kärjessä. Mutta ori yllätti jälleen. Kauhu kaatoi nimekkäät vastustajansa, vieläpä helposti.

 

Pikkukunkun jälkeen heräsi ostajien mielenkiinto. Impola laitteli tallinsa käytävällä erästä toista ravuriaan, kun Kauhua saavuttiin Kalajoen suunnalta suurieleisesti ostelemaan.

 

”Saat 400 000 markkaa tuosta hevosesta”, latasi päättäväinen pätäkkämies ja osoitti Impolan parhaillaan valjastamaa hevosta.

 

”Saatan minä tämän myydä, mutta mikäli Kauhua tarkoitat, niin se ei ole kaupan”, vastasi Impola hymyillen.

 

Ilkikurisesta varsasta oli varttunut isäntänsä kultakimpale. Juoksijanlahjat olivat verrattomat, ja aika oli hionut luonteesta terävimmät särmät pois.

 

Kauhu jatkoi kuusivuotiaana kipuamistaan kohti huippua. Kauden 1989 13 starttia toivat täydellisyyttä hipoen 11 voittoa. Tämän myötä Impolalle kävi selväksi, että seuraavana vuonna oli aika astua rahasarjoista porras ylöspäin ja testata Kauhun kantin kestävyys isokenkäisiä vastaan.

 

Sopiva mittari oli juhannusaattona 1990 Seinäjoella ravattu Suviyön valtias -lähtö. Mukaan kutsuttiin kymmenen sen hetken ansioituneinta suomenhevosta, eikä Kauhu mahtunut alustavalle listalle. Poisjäännin myötä paikka kuitenkin lohkesi.

 

Järjestäjien valintaa arvosteltiin. 7-vuotiasta Kauhua pidettiin liian kokemattomana näihin karkeloihin.

 

Kamppailu ei käynnistynyt kaksisesti, kun Kauhu laukkasi lähtöön. Hoviohjastaja Ahti Antti-Roiko sai selvitettyä intoa puhkuneen oriin nopeasti raville, mutta asetelma oli romahtanut. Siinä missä lähdön suursuosikki Patrik marssi jykevästi kohti kärkeä, Kauhu virui kaukana kulisseissa.

 

Tapahtumat ottivat loppukurvissa odottamattoman käänteen. Väsymättömänä pidetyn Juvan junan Patrikin paukut loppuivat, ja Kauhu lepatti ulkoa yleisömerta viistäen voittoon. Pattijoen pikkujättiläisen voittajakerroin kohosi lukemiin 20,5.

 

Impola ei ollut päästä lähdön jälkeen valjastuskatokselle hevosensa luo, sen verran sankka oli onnittelijoiden lauma. Ponteva ori oli valloittanut raviväen sydämet.

 

”Oli siellä aika moni onnittelijoista maistissa, mutta hyvällä jalalla liikkeellä”, Impola muistaa.

 

Juhannuksen suurenmoinen suoritus sinkosi Kauhun kuumimpien kuningaskandidaattien joukkoon.

 

Juhannuksena horjunut Patrik oli kuitenkin Kouvolan kuninkuuskisassa järkähtämätön, ja ori vei seppeleen vailla selityksiä. Kakkoseksi kohosi vahvan kolmen matkan kokonaisuuden ravannut Kauhu.

 

Perintöprinssin seuraava sesonki starttasi ykkössijalla, mutta sen jälkeen voittoja ei enää kaudella 1991 herunutkaan. Syynä olivat jalan jännevaivat, joiden johdosta Kauhu ei päässyt valmentautumaan ja kilpailemaan täysipainoisesti.

 

Ori näytti kuitenkin kykynsä ottelemalla Jyväskylän Killerillä käydyssä kuninkuuskisassa kolmanneksi. Kruunun vei neljättä kertaa urallaan Patrik.

 

Kauhun voittoputken tukos ei auennut seuraavankaan vuoden alussa, kun ori kompasteli helpoissa lähdöissä. Kevät toi kuitenkin mukanaan käänteen parempaan. Jumissa ollut kirivaihde rusahti heti kunnolla silmään, ja Kauhun meriittilistalle liitettiin Killerin Kimaran, Pelimanni-ajon sekä Suurmestaruuden täysosumat.

 

Arvovoittojen siivittämänä Kauhu lähti ensimmäiselle ulkomaan komennukselleen. Määränpäänä oli Ruotsin ravimekka Solvalla, missä ori osallistui suureen Elitkampen -katselmukseen.

 

Ahti Antti-Roiko arvioi elämänsä kuntoon äityneen ajokkinsa pystyvän hätyyttelemään jopa tuolloista maailmanennätystä 21,2.

 

Elitkampen lähti juontumaan Kauhun kannalta suotuisasti, mutta matkan edetessä ori heittäytyi toisohjaiseksi. Tämä söi ravista tehoja. Lopputuloksena oli asianhaarat huomioituna kunniakas nelossija Kauhun ennätyksellä 21,8.

 

Kisan jälkeen selvisi syy toisohjaisuuteen. Kauhu oli juoksun tiimellyksessä loukannut takajalkansa kintereen.

 

Vamma oli vakavaa laatua. Impola päätti antaa Kauhulle kaiken sen ajan, minkä paraneminen vaati.

 

Aikaa vaadittiin kaksi vuotta. Kun Kauhu palasi kaudella 1994 radoille, tuli oli talttunut oriin askelista. Kauhu kisasi neljästi piirikunnallisella tasolla, eikä yltänyt kertaakaan ykköseksi.

 

Kinnervamma äityi oireilemaan uudestaan, ja Kauhu joutui jättämään väliin seuraavan kauden. Mutta ori tuli vielä kerran. 1996 nähtiin välähdys vanhasta, kun Kauhu kisasi kahdesti ja voitti molemmat yrityksensä.

 

Impola kuitenkin huomasi, että kilpaileminen jalkavaivan varjostamana oli nuorallatanssia. Mestari saisi jäädä voitot vyöllään eläkkeelle.

 

Elämäänsä Kauhu jatkoi Impolan tiluksilla vuoteen 2008 asti. Oloneuvoksen raukea päivärytmi katkesi niinä hetkinä, kun hevoslauman pienikokoisen päällikön piti ojentaa mahtailemaan innostuneita kavereitaan. Usein käytössä olivat samat jämerät konstit kuin aikoinaan isoveljen kanssa.

 

 

Kauhu

Syntyi 15. elokuuta 1983. Kuoli 2008.

Säkäkorkeus vain 147 senttiä.

Kasvattaja, omistaja ja valmentaja entinen pattijokelainen ja nykyinen raahelainen Paavo Impola (s. 1936).

Orrin uran kaikki startit ohjasti Ahti Antti-Roiko.

Isä Kalajoen huippuori Kihin-Muisto, emä Impolan ensimmäinen ravuri Huvina.

Aloitti kilpauransa 1987 seitsemällä peräkkäisellä ykkössijalla.

Voitti viisivuotiaana Pikkukunkun ja myöhemmällä iällä suurkisat Pohjola Grand Prix'n, Suurmestaruuden, Killerin Kimaran, Pelimanni-ajon ja Suviyön valtias -lähdön.

Oli 1990 kuninkuuskisassa toinen ja 1991 kolmas.

Yhteensä 81 starttia ja 41 voittoa.

Ura päättyi vuonna 1996 voittoon.

Periytti 140 varsaa. Parhaat jälkeläiset ovat 28 kertaa voittanut Meno-Teemu ja 18 kertaa ykköseksi yltänyt Kipaus.

Paavo Impola seuraa edelleen raviurheilua tarkasti ja myötäelää poikansa Pasin suomenhevosten menestyksessä mukana.

 

Juttu julkaistu alunperin Kalevassa keväällä 2020.

 

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Santtu Raitala sivusi kesäkuussa 2000-luvun ennätystä 42 voitollaan

Muistojen kaviourilla: Saunavaaran villivarsa varttui ravi-Suomen valtaistuimelle

Muistojen kaviourilla: Nuo mainiot herrasmiehet, Mannisen Pentti ja Teodor

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video