Uutiset

Ministeriö varoittaa raviväkeä: Vaikka valtiontukea on tiedossa vielä kaksi vuotta, "hanskat eivät nyt saa pudota"

"Alan pitäisi ensin käydä perusteellinen keskustelu siitä, kumpaa halutaan olla: yleisö- vai tv-laji. Sitten vasta tullaan kysymykseen, mihin investoidaan", sanoo Tapani Sirviö.
Elina Paavola
Ravipäivien profilointi, jota pohtii Hippoksen ja raviratojen työryhmä, sekä raviratojen yhteinen mittaristo ovat MMM:n näkökulmasta tarpeellisia kehittämis- ja sopeutustoimia. Mittaristoa tarvitaan myös EU:n suuntaan todisteeksi siitä, miten valtiontuet vaikuttavat.

Hevosalan palkinto- ja kasvattajatuista pidetään kiinni kaikin keinoin, kun Veikkauksen tuotot alentuvat.

"Se on ollut ja on myös tulevien vuosien tuotonjakoesitysten lähtökohtana Suomen Hippoksen kanssa käydyissä keskusteluissa. Jos sopeutustarvetta syntyy, niin se tehdään puitteista", kuvaa maa- ja metsätalousministeriön (MMM) neuvotteleva virkamies Tapani Sirviö.

Puitteet tarkoittavat siis raviratojen toiminta- ja investointitukia.

Vapun alla päättyneessä hallituksen puoliväliriihessä sovittiin, että valtio korvaa Veikkauksen tuottojen alentumaa kaikille edunsaajille – siis myös hevostaloudelle – vuoden 2023 loppuun.

Se vie välittömän kiireen sopeuttamiselta pois, mutta Sirviön mielestä hanskat eiväti silti saa nyt pudota hiekkaan.

"Aktiivinen kehittämisote tulee säilyttää, sillä vain se auttaa pitämään rakenteet terveinä. Vain kun hevosala on itse kuskinpukilla ja ohjaa, se kykenee vastaamaan haasteisiin, jotka ovat joka tapauksessa mittavia."

MMM teetti Luonnonvarakeskuksella viime vuonna arvioinnin valtiontukien käytöstä. Ulkoisen hyväksyttävyyden kohentamisen rinnalla raviurheilun keskeinen työsarka on laatia yksiselitteiset mittarit arvioimaan raviurheilun ja -ratojen toimintaa. Näitä perättiin myös Hippoksen valtuuskunnassa vuosi sitten.

"Selkeistä mittareista olisi hyötyä myös EU:n päätä ajatellen", huomauttaa Sirviö.

EU:n komissio hyväksyy kaikki unionissa maksettavat valtiontuet ja erikseen myös Suomen rahapelimonopolin ehdot. Notifikaatio hevostalouden valtiontuille on voimassa tämän vuoden loppuun.

Ensimmäiset askeleet ravipäivien profiloinnin suuntaan ovat Sirviön mukaan hyvä suunta. Suomen Hippoksella ja radoilla on myös työryhmä, joka pohtii profilointia kesän ajan.

"Se ja raviratojen yhteinen mittaristo olisivat hyviä kehittämis- ja sopeutustoimia tähän tilanteeseen ravitaloudessa."

Investointien suhteen MMM:llä on myös selkeä viesti.

"Alan pitäisi ensin käydä perusteellinen keskustelu siitä, kumpaa halutaan olla: yleisö- vai tv-laji. Sitten vasta tullaan kysymykseen, mihin investoidaan", sanoo Tapani Sirviö.

Vertailukohdaksi voi ottaa esimerkiksi formulat, joita on jo useita vuosia viety suunnitelmallisesti tv-lajin suuntaan. Sirviön mukaan tulee siis ensin tunnistaa yleisön käyttäytymisen muutokset ja sitten pohtia, millä keinoin niihin vastataan.

Maan hallituksen on määrä päättää vielä tämän vuoden aikana, kuinka Veikkauksen tuotoilla rahoitettuja sektoreita tuetaan vuodesta 2024 eteenpäin.

Noin miljardin euron rahapelituottojen ennakoidaan laskevan noin 700 miljoonaan. Siksi siis hallitus päätyi puoliväliriihessä siihen, että kaikille edunsaajille yhteensä kompensoidaan 330 miljoonaa euroa ensi vuonna ja 305 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Suomen Hippos vastaa ravikilpailujen järjestämisestä ja Veikkaus pelin järjestämisestä niihin. Hevospelien tuottoa suunnilleen koskeva osuus, noin neljä prosenttia, on viime vuosina suunnattu hevosurheilun ja -kasvatuksen valtiontukiin.

Lue myös:

Ravipäivien ja valtiontuen suhde hiertää radoilla

Raviratojen valtiontukimallin takana tikittää aikapommi – korjausvelka pahenee, jos radat vain optimoivat toimintatukea (uutinen on MT hevosten ja MT:n tilaajille)

Sponsorien merkitys kasvaa urheilun rahoituksessa, kun Veikkauksen osuus vähenee – nyt yksi laji imee noin puolet urheilun yritystuesta

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sopua EU:n maatalouspolitiikasta ei vielä löytynyt – neuvottelut jatkuvat kesäkuussa

"Valtiovallan on sitouduttava tähän pitkäjänteisesti" – lähiruokaohjelma sai vuoteen 2025 asti yltävät tavoitteet

Raviratojen yhteistyö tiivistyy entisestään – perustetaan oma valiokunta käytäntöjen jakamiseen ja rahoituksen valmisteluun

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video