Uutiset

Koronarajoituksia aletaan purkaa – Vieremä ottaa Toto75-ravit varman päälle: sisään 1 000 henkeä jaettuna kahteen lohkoon

Raviradoilla on vaikeuksia saada selviä ohjeita aluehallintovirastolta siitä, kuinka paljon yleisöä voi ulkotilaisuuksiin ottaa.
MISKA PUUMALA
Viime kesänä Vieremän katsomoon otettiin katsojia kahteen lohkoon, kuhunkin viisisataa henkeä. Sama malli on nyt käytössä Toto75-raveissa reilun viikon päästä.

Suomen Hippoksen valtuuskunnassa käytiin keskiviikkona läpi kimuranttia tilannetta siitä, kuinka paljon yleisöä raveihin voi ottaa.

Useiden ratojen viesti oli, ettei aluehallintovirastolta (avi) saa selviä ohjeita. Saman alueen sisälläkin ohjeet voivat vaihdella.

Kuvaava esimerkki on Pohjois-Savossa, jossa Kuopion raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen pyysi alueen vastaavalta tartuntatautilääkäriltä lausuntoa selventämään avin ohjeita.

Vastauksen mukaan ulkotiloissa voi järjestää niin suuren urheilutilaisuuden kuin haluaa, kunhan järjestäjä vastaa, että kahden metrin turvavälejä ja maskisuositusta noudatetaan.

Lisäksi järjestäjän tulee huolehtia, että seurueiden kuten perheiden välinen ero pysyy vähintään mainitussa kahdessa metrissä.

Vieremän radalla ajetaan reilun viikon päästä Elitloppet-lauantaina kotimaan Toto75-kierros.

Järjestävän Ylä-Savon Hippoksen sihteeri Olavi Haanketo kertoo, että järjestelyissä mennään turvallisuus edellä.

"Lähdemme samoin, kuin toteutimme ravit viime vuonna. Jaamme ravirata-alueen kahteen 500 hengen lohkoon. Se koettiin toimivaksi ja turvalliseksi."

Haanketo korostaa, että järjestystapaan hankitaan vielä tartuntatautien johtavan lääkärin lausunto ja avia informoidaan asiasta.

Haanketo, joka on myös Suomen Hippoksen valtuuskunnan puheenjohtaja, harmittelee ohjeistuksen epäselvyyttä. Se on kuitenkin selvää, että järjestäjän pitää vastata, ettei väestön kasautumista tapahdu.

"Tarvitaan vähintään kaksinkertainen määrä järjestysihmisiä. Lisäksi yleisölle tämä tarkoittaa, että kaikessa jonottamisessa pitää muistaa turvavälit."

Toukokuun Toto75-raveihin otetaan siis vain noin kolmannes siitä määrästä, joka tapahtumaa on seurannut normaalivuonna. Viime vuonna kyseiset lauantairavit jäivät kokonaan koronasulun alle.

Toukokuun aikana raveissa on ollut yleisöä ravintolatiloissa ja ravintolaterasseilla ravintoloita koskevien ohjeiden mukaisesti.

Suomen HIppoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen totesi keskiviikkona valtuuskunnassa, että kesäkuun alun jälkeen yleisö pääsee raveihin helpommin, kun myös kahden metrin turvavälin vaatimus poistuu tartuntatautilaista.

"Meidän tämän hetken käsityksemme mukaan sitten pystytään ottamaan raveihin merkittävästi enemmän yleisöä. Mutta tilanne voi myös edelleen muuttua nopeasti", hän viestitti.

Kuninkuusravien järjestäjät olivat myös keskustelleet tilanteesta tiistaina ja vuoden päätapahtumaa ajatellen tilanne näyttää valoisammalta kuin vuosi sitten.

Toisenlainen esimerkki on Keski-Pohjanmaan Kannus, jossa korontilanne on yksi valtakunnan hankalimmista. Niinpä Kannuksen ravipäivälle 13. kesäkuuta myönnettiin siirto syyskuun alkuun.

Alueellisesti yleisötapahtumista päättää edelleen aluehallintovirasto ja ryhmäliikuntaa ohjeistavat sairaanhoitopiirit.

Kauhanen kannusti hakemaan mallia ulkona järjestettävän ryhmäliikunnan ja urheilukilpailuiden käytännöistä. Sama tulkinta tilanteesta on hänen mukaansa maa- ja metsätalousministeriössä.

Hyvä vertauskohta ovat esimerkiksi jalkapallon sarjat. C-junioreiden harjoittelu ja kilpaileminen vastaa ponilähtöjä ja 2-divisioona paikallis- ja harjoitusraveja.

"Vasta kun aikuisten kilpailutoiminta sallitaan ulkotiloissa, sitten voidaan myös järjestää paikallisraveja", Kauhanen selvensi.

Rajoitusten poistuminen asteittain tarkoittaa siis myös, että poniraveja voidaan lopulta alkaa järjestää. Asiasta tiedotti torstaina Suomen Hippos Instagramissa raviurheilun nuorisotoiminnan tilillä.

Tämä kuitenkin tarkoittaa, että ponilähtöjä voidaan järjestää aluksi alueilla omina erillisinä ravitapahtuminaan ja alueittain mukaan otettavien valjakoiden määrää saatetaan vielä rajoittaa. Ponien harjoituslähtöjen järjestäminen on ollut mahdollista jo noin kuukauden.

Totoravien yhteydessä ponilähtöjä aletaan nähdä vasta, kun lasten ja myös aikuisten kilpailemiseen kohdistuvat rajoitteet on purettu kultakin alueelta kokonaan.

Lue myös:

"Epidemia ei ole ohi" - torstain tiedotustilaisuudessa puhuttiin niin yleisötilaisuuksista kuin perhejuhlista

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yhdysvallat asetti ensimmäiset matkustusrajoitukset viime vuoden tammikuussa – nyt rajat avautuvat rokotetuille turisteille

Normaali arki vain rokottamalla

Eduskunta pyrkii avaamaan toimintaansa lokakuun puolivälissä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video