Uutiset

Amerikasta löytyy Euroopan valloitukseen kykeneviä tammoja - Kempin kasvatti ori Venerate loistaa eniten

Euroopassa tuskaillaan huippuraviurheilun kansainvälisyyden puutteesta: Elitloppetin esimerkiksi sanotaan kärsineen inflaation amerikkalaisten huippuhevosten jäädessä nykyään kotiin.
Miika Lähdeniemi
Kuvan Love You on siitosmarkkinoiden merkittävimpiä nimiä edelleen 22 vuoden iässä. Nyt sen poika Venerate uhkaa pyyhkiä pöytää vastustajillaan USA:ssa ensin kilparadoilla - sitten siitosoriina. Venerate on Kimmo Kempin ja Steve Stewartin kasvatti.

Nyt näyttäisi olevan parannusta luvassa - ravuritammojen muodossa. Eilen Gaitway Farmin valmennuskeskuksessa New Jerseyssä nähtiin hurjaa menoa. Kaksi The Hambletonianin voittajaa, Atlanta, 6, (Chapter Seven) ja Ramona Hill, 4, (Muscle Hill) kohtasivat koelähdössä farmin mailin mittaisella radalla.

Kyse ei ole siis mistä tahansa hambovoittajista, vaan harvinaisista avoimen The Hambletonianin voittaneista tammoista viime vuosilta. Ne menivät Gaitway Farmilla "sopuisasti" mailin 10,3, mutta viimeinen varttimaili räväytettiin täyttä. Ramona Hill lopetti 06,7-tahtia, ja neljäntenä jonossa matkalla ravannut Atlanta lopetti tietojen mukaan 04:ää. Tammat tulivat tasapäin maaliin, mutta Atlanta sai työnnettyä turpansa edelle.

Molemmat supertammat jättivät upean vaikutelman. Kun lisätään, että Atlantan kivenkova kilpakumppani Manchego (Muscle Hill) on voittanut kauden kolme starttiaan, voidaan ihailla tammojen panosta Amerikan vanhempien hevosten avoimen sarjan huipulla. Tämä luo optimismia mm. sen suhteen, että ensi kevään Elitloppetissa - miksei jo Prix d'Ameriquessakin tammikuussa - voitaisi pitkästä aikaa nähdä todellisia Amerikan huippunimiä. Esimerkiksi Atlantan omistajat ovat puhuneet aiemminkin tamman suunnitelmissa olevan mahdollinen Elitloppet-esiintyminen. Tervetuloa Eurooppaan supertammat!

Tästä linkistä pääset Gaitway Farmin maanantai-iltapäivän koelähtöihin: Atlanta ja Ramona Hill löytyvät videolta noin kohdasta 3 tuntia 31 minuuttia.

USA:n Koelähtöjen kova vauhti ei rajoittunut viikon vaihtuessa Gaitway Farmille. Lauantaina Meadowlandsissa juoksi viime vuoden kaksivuotiaaksi valittu Kemppitallin ja Steve Stewartin kasvattama ori Venerate (Love You) koelähdössä tuloksen 10,0. Tulos ei kerro kuitenkaan kaikkea. Alku mentiin hiljaa ja muhkealla Julie Millerin valmennettavalla vain tarkkailtiin tilannetta.

Meadowlandsin pitkälle loppusuoralle kaarruttaessa Andy Miller ohjissa päästi Veneraten pikkuhiljaa valloilleen. Lopussa ori teki joka askeleella eroa Marcus Melanderin The Veteraniin (Muscle Mass) 08,5. Venerate jätti sellaisen vaikutelman, että ennätykset ja suuret kisat The Hambletonianista alkaen ovat Millerien oriin ulottuvilla.

Venerate puolestaan valitettavasti ei lien tulossa Eurooppaan. Se tullee saamaan kovan suosion siitosoriina kolmevuotiskauden jälkeen melkein kaikissa tapauksissa. Amerikka janoaa sen erisukuista verta sukutauluihin.

Voit katsoa Veneraten 12. kesäkuuta koelähdön (lähdön numero 13) The Meadowlandsin sivun replays-välilehdeltä. Valitse alasvetovalikosta Meadowlands Racecourse (qualifiers) (M4).

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hambovoittajan osaomistajan Kenneth Liljamaan kaksivuotias loisti Solvallassa

Suomalaisten osaomistama hambovoittaja Captain Corey loukkaantui

Esa Pehkosen kolmevuotias In Range teki yli 100000 euron tilin Kanadassa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle