Valmista herkulliset riistafileet grillissä ‒ Marinadi saa potkua katajanmarjoista
Katajamarinoidut hirven ja peuran fileet voi grillata kokonaisina tai pihveinä.
Grillaa riistafileisiin kunnolla kypsä pinta, mutta jätä sisus mehevän punertavaksi. Grillaa lihan seuraksi kauden kasviksia ja tarjoa lisukkeena piparjuurikastiketta. Kuva: Ville Yli-HemminkiMarinoitua riistafileetä kahdella tavalla
(8 annosta)
Ainekset
- 600 g hirven sisäfileetä
- 600 g peuran ulkofileetä
Marinadi:
- 1,5 dl ruokaöljyä
- 0,5 dl soijakastiketta
- 2 rkl barbecuekastiketta
- 2 rkl punaviini- tai balsamietikkaa
- 10 katajanmarjaa
Piparjuurikastike:
- 200 g ranskankermaa
- 2 rkl piparjuuritahnaa
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl sokeria
- 0,5 tl suolaa
Lisukkeeksi:
- nippu porkkanaa
- nippu kevätsipulia
- suolaa ja pippuria myllystä
Valmistusohje
Tee ensin marinadi: Sekoita tilavassa astiassa 1 dl ruokaöljyä, soijakastike, barbecuekastike ja viinietikka ja lisää joukkoon huhmareessa murskatut katajanmarjat. Marinadi saa olla voimakkaan makuinen.
Poista pakastetuista ja jääkaapissa sulatetuista riistafileistä kalvot ja kuivaa lihan pinta.
Rouhi hirven sisäfileen pintaan suolaa ja pippuria ja pyörittele filee marinadissa. Leikkaa peuran ulkofilee noin 1,5 cm:n vahvuisiksi pihveiksi ja pyörittele pihvit marinadissa.
Jätä lihat muutamaksi tunniksi maustumaan jääkaappiin.
Sivele pestyt porkkanat ja sipulit ruokaöljyllä ja rouhi päälle ripaus suolaa.
Valmista piparjuurikastike: Sekoita yhteen ranskankerma, piparjuuritahna, valkoviinietikka, sokeri ja suola. Jätä kastike maustumaan jääkaappiin.
Grillaa kasviksiin pinta ja siirrä ne sitten grillin ylätasolle noin 10 minuutiksi.
Pyyhi hirven sisäfileestä pois ylimääräinen marinadi ja grillaa fileepätkää kuumassa grillissä välillä käännellen noin 10 minuuttia. Nosta filee folion päälle ja kääri liha folioon tekeytymään 15 minuutiksi.
Pyyhi ylimääräinen marinadi pois peurapihveistä ja grillaa pihvejä kuumassa grillissä muutama minuutti per puoli. Rouhi pinnalle suolaa ja pippuria.
Leikkaa hirven sisäfilee noin sentin vahvuisiksi viipaleiksi ja aseta ne tarjolle yhdessä peurapihvien, grillattujen kasvisten ja piparjuurikastikkeen kanssa.
Tarjoa lisukkeena myös kotimaisia varhaisperunoita sekä raikasta vihersalaattia.
Katajaa riistalle
1. Katajanmarjat ovat oikeastaan käpyjä eivätkä marjoja. Katajanmarja on kypsä kolmantena vuotena kukkimisen jälkeen, jolloin se on lähes musta.
2. Parasta poiminta-aikaa on syksy, jolloin marjoja voi kerätä karistamalla katajan oksia alle levitetyn vaatteen päälle.
3. Katajanmarjoja käytetään riistan ja kalan maustamiseen ja marinointiin.
4. Kuivaa katajanmarjat miedolla lämmöllä. Tällöin pinta ei käpristy ja aromit säilyvät parhaiten.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

