Asiantuntija tyrmää jouluruokien jättämisen yöksi uuniin: "Ei ole hyvä idea"
Yleisin syyllinen keittiöpaloon on vahingontorjuntapäällikön mukaan liesi.
Monet paistavat esimerkiksi joulukinkun uunissa yöllä, mutta se ei ole vahingontorjuntapäällikön mukaan turvallista. Kuva: Jaana KankaanpääMoni tulipalo saa alkunsa keittiöstä. Joulu on erityisen tulipaloherkkää aikaa, sillä silloin monessa taloudessa käy melkoinen vilinä ja vilske. Vakuutusyhtiö Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela neuvoo, kuinka jouluvalmisteluja voi tehdä paloturvallisesti.
Yleisin syyllinen keittiöpaloon on Koskelan mukaan liesi, ja se, että ihminen tekee sen käytössä virheen.
"Kun mennään juoksumarssia ja hoidetaan monta asiaa yhtä aikaa, asioita voi myös unohtua: esimerkiksi liesi voi jäädä päälle ja liedelle unohtuneet ruoat käräyttää koko kodin", hän sanoo Ifin tiedotteessa.
Tehokkain tapa ehkäistä joulunajan tulipalo on se, että keskittyy kokkaamiseen ja jättää suosiolla muut asiat toisille.
Vahingontorjuntapäällikkö korostaa, että liedelle tai uuniin ei pidä koskaan jättää mitään vartioimatta. Samalla hän tyrmää erään jouluresepteissä usein olevan neuvon.
"Ruoan valmistumaan jättäminen yön yli ei siis ole hyvä idea, vaikka monessa joulureseptissä niin neuvotaan. Pidä myös lieden ympäristö tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä tavarasta, kuten keittiöpaperirullasta ja patalapuista", Koskela neuvoo ja painottaa, että ne voivat syttyä palamaan vielä lieden sammuttamisen jälkeenkin.
Joulun aikaan paloturvallisuuden kannalta toisen riskitekijän muodostavat kynttilät, joita palaa monessa kodissa. Niitäkään ei saa vahingontorjuntapäällikön mukaan jättää yksin valvomatta. Viimeistään nukkumaan mennessä myös ulkokynttilät on syytä sammuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
