Mummo Ankan omenapiiras
Amerikkalaistyylisen omenapiiraan kuoren alta paljastuu meheväksi hautunut täyte. Laita omenoiden mukaan viipale kuorittua sitruunaa värin säilymiseksi.Mummo Ankan omenapiiras
8—10 annosta
Pohja
- 4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl (ruoko)sokeria
- 1/4 tl suolaa
- 150 g voita
- 1/2 dl vettä
Täyte
- 1 kg happamia omenoita
- 2 dl hillosokeria
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita
Pinnalle
- sokeria
Tarjoiluun
- vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Sekoita pohjan jauhot, sokeri ja suola. Lisää voi pieninä paloina ja murustele seos sormin. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa ylen määrin, jotta taikina ei sitkisty. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Kuori halutessasi täytteen omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita hillosokeri, kaneli ja jauhot keskenään ja ripottele ne omenaviipaleiden päälle.
Jaa taikina kahteen osaan. Painele toinen puoli piirasvuokaan (24 cm halkaisija) pohjalle ja reunoille. Kaaviloi kansi toisesta palasta.
Kumoa omenaviipaleet keoksi vuoan keskelle. Laita voinokareita pinnalle.
Voitele reunat vedellä ja nosta kansitaikina päälle. Nipistä reunat kiinni. Voitele pinta vedellä ja ripottele sokeria pinnalle. Pistele haarukalla höyryreikiä pintaan.
Paista 200 asteessa uunin alaosassa noin 15 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista noin 45 minuuttia.
Piirakka on maukasta sellaisenaan. Kuitenkin pehmeä jäätelö tekee annoksesta vielä täyteläisemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


