Ruoka

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla

Kasvipohjaisesta kauravispistä saat kestävän vaahdon, johon voi halutessaan lisätä kermavaahtoa hyvää makua antamaan.
Jarkko Sirkiä
Mika Parviainen pursottaa kasvivispistä ruusun käyttämällä apuna litteää tyllan terää, viinipullon korkkia ja hammastikkua.

Valion leipomokonsultti ja Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttu tuomari Mika Parviainen on viime aikoina harjoitellut kasvipohjaisten Oddlygood-leivontatuotteiden käyttöä. "Alkuun kuvittelin, ettei hyviä leivonnaisia voi tehdä kuin voista ja kermasta, mutta olen joutunut pyörtämään ennakkoluuloni", Parviainen tunnustaa, vaikka sanoo edelleen luottavansa myös voihin ja kermaan.

Parviaisen mukaan kauravispi toimii erityisen hyvin pursotuksissa, sillä siitä tulee kestävämpi vaahto kuin kermasta. Se vaahtoutuu kolminkertaiseksi, kun kerma vaahtoutuu kaksinkertaiseksi tilavuudeltaan.

"Kasvivispin etuna on myös puhtaamman valkoinen väri, kun kermavaahto on vähän kellertävää. Kasvivispiä voi helposti myös värjätä elintarvikeväreillä", Parviainen vinkkaa.

Kun koristelet kakun kasvivispillä, Parviaisella on muutama neuvo hyvään lopputulokseen.

Pohjusta kakku edellisenä päivänä eli täytä se ja levitä kermavaahto kauttaaltaan ohuelti täytetyn kakkupohjan päälle.

Koristele kakku pursotuksilla vasta tarjoilupäivänä, mieluiten juuri ennen tarjoilua, niin se on tuoreimman näköinen.

Vaahdota kasvivispi pursotusta varten melko tanakaksi vaahdoksi. Kasvivispi vaahtoutuu helposti.

Jos ei ole ruokavalioesteitä, niin voit lisätä joukkoon puolet kermavaahtoa. Näin saat vaahtoon kerman hyvää makua.

Kauravispiin ei välttämättä tarvitse lisätä sokeria.

Vaahto on parhaimmillaan tuoreena, mutta jos sitä jää, niin toki voit käyttää sen vaikka jälkiruokiin myöhemmin.

Jos käytät vaahtokoristeluun pursotinta, tarkista, että tyllan pää on puhdas ennen kuin aloitat pursotuksen.

Viimeistele kakun koristelu syötävillä kukkasilla, marjoilla tai muilla kakkukoristeilla.

Lue myös:

Katso video koristelusta: Ennen kelpasi kerma ja kinuski, nykyään juhlakakku voi muistuttaa vaikka yksisarvista tai kukkaketoa

Anni Paakkunaisen blogista tuli niin suosittu, että hänen kannatti jättää rahoitusala – näin kakut onnistuvat myös sinun juhlissasi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun yrityksille on nyt tarjolla monipuolisia kursseja ruokamatkailuun – kevään maksuttomissa Gastropajoissa on vielä hyvin tilaa

Pettuleipä elätti nälän varjossa elänyttä kansaa – teoriassa ihminen pysyy hengissä syömällä 1,5 kiloa pettua päivässä

Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"